Fjällrödingklämma

Fjällrödingklämma
Foto: TV4

Fjällrödingklämma

11 ingredienser

1 h 10 min

Rödingklämman bör avnjutas på fjället när man spanar efter vak. Denna klämma består av rökt röding, en krämig sås samt nykokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 röding
  • 1 kg potatis
  • 1 knippe färsk dill
  • 4 msk röd tångkaviar (eller rom)
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 3 dl crème fraîche
  • mjuka tunnbröd
  • smör
  • salt
  • citronpeppar

Gör så här

  1. Gör upp den nyfångade rödingen och salta ordentligt, strö även lite citronpeppar i buken.
  2. Skär halva citronen i skivor. Lägg in citronskivorna samt några dillkvistar i buken. Nu är fisken redo för röken.
  3. Rök fisken i ca 40-60 minuter beroende på fiskens storlek och vad för typ av rök du använder.
  4. Skala och finhacka rödlöken. Hacka dillen fint (spara gärna vippor till servering).
  5. Blanda ihop crème fraiche med hackad lök och dill. Tillsätt hälften av tångkaviaren.
  6. Pressa i citronsaft från resterande citron. Smaka av med salt och citronpeppar. Låt såsen stå och dra medan du kokar potatisen.
  7. Bred rikligt med smör på mjuka tunnbröd. Lägg på nykokt potatis, en bit rökt fjällröding och den goda såsen. Toppa med tångkaviar och dillvippor.