Fisksoppa med krutonger och salsa

23 röster
4
Fisksoppa med krutonger och salsa
Foto: TV4

En läcker fisksoppa blir mera matig om den serveras med krutonger som tillbehör. Du kan använda fiskfilé av gös, torsk eller lax till soppan. Salsan ger färg och smak.

4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g fiskfilé, fast
  • 0,5 tsk salt
  • 1 fänkål
  • 5-6 salladslökar (eller 2 purjolökar)
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 4 msk hummerfond
  • 1 dl vispgrädde

Salsa:

  • 1 grapefrukt
  • 2 avokador
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 2 msk persilja, hackad

Krutonger:

  • 2 skiva vitt bröd
  • 0,5 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar och salta den. Skär fänkål och salladslök i bitar.
  2. Salsa: Skala grapefrukten och skär ut hinnfria klyftor med en vass kniv. Dela, kärna ur och ta avokadoköttet ur skalen. Skär grapefrukt och avokado i små bitar och blanda ihop, krydda med pressad vitlök, sambal oelek och persilja.
  3. Fräs fänkål och salladslök hastigt i olja i en gryta. Häll på vin, vatten, hummerfond och grädde och låt soppan koka upp. Lägg i fisken och låt den sjuda på svag värme 4–5 minuter. Servera soppan i skålar och lägg i salsan.
26 januari 2009