Fiskgratäng med skaldjur

4 röster
4
Fiskgratäng med skaldjur
Foto: TV4

Fiskgratäng är festlig mat, och gott blir det, även om man minskar på kalorierna. Varken gräddsås eller smält ost i mängder är nödvändigt att använda. Ta rejält med fisk och skaldjur i stället!

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g fiskfilé
  • 200 räkor, musslor eller krabba
  • 1 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 30 g riven ost

Sås:

  • 4 dl mjölk
  • 2 msk maizena
  • 1 fiskbuljongtärning
  • peppar
  • örtkryddor

Till servering:

  • 4 portioner kokt potatis
  • paprikastrimlor
  • persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225–250°. Tina fiskfiléerna nästan helt. Salta lätt. Skala och hacka löken. Strö den hackade löken i bottnen på en ugnssäker form. Lägg på fiskfiléerna och strö över skaldjur.
  2. Sås: Blanda mjölk, maizena, buljongtärning, peppar och örtkryddor i en kastrull och koka upp under omrörning. Koka tills det tjocknar. Låt såsen svalna lite.
  3. Häll gratängsåsen över fisk och skaldjur i formen och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, beroende på hur tjocka fiskfiléerna är. Pressa potatisen och garnera med paprikastrimlor och hackad persilja. Bjud fiskgratängen till.
26 januari 2009
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept