Fiskgratäng med skaldjur

Fiskgratäng med skaldjur
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fiskgratäng med skaldjur

13 ingredienser

Fiskgratäng är festlig mat, och gott blir det, även om man minskar på kalorierna. Varken gräddsås eller smält ost i mängder är nödvändigt att använda. Ta rejält med fisk och skaldjur i stället!

Ingredienser

portioner
  • 600 g fiskfilé
  • 200 räkor, musslor eller krabba
  • 1 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 30 g ost, riven

Sås:

  • 4 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 fiskbuljongtärning
  • peppar
  • örtkrydda

Till servering:

  • 4 port potatis, kokt
  • paprika, strimlor
  • persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225–250°. Tina fiskfiléerna nästan helt. Salta lätt. Skala och hacka löken. Strö den hackade löken i bottnen på en ugnssäker form. Lägg på fiskfiléerna och strö över skaldjur.
  2. Sås: Blanda mjölk, maizena, buljongtärning, peppar och örtkryddor i en kastrull och koka upp under omrörning. Koka tills det tjocknar. Låt såsen svalna lite.
  3. Häll gratängsåsen över fisk och skaldjur i formen och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, beroende på hur tjocka fiskfiléerna är. Pressa potatisen och garnera med paprikastrimlor och hackad persilja. Bjud fiskgratängen till.