Fiskdoftande aubergine

POPULÄRT
Fiskdoftande aubergine
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Fiskdoftande aubergine

16

13 ingredienser

20 m

"En orgie i smaker. När du testat denna rätt förstår du vad smaksättningen i Sichuan handlar om." /Erik Videgård

Ingredienser

portioner4
  • 600 g aubergine
  • frityrolja
  • 1,5 msk chilibönpasta (”Toban Djan”/”Dou ban jiang”)
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • 150 ml buljong
  • 1,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk soja (ljus)
  • 0,75 tsk maizenaredning
  • 1 msk vatten
  • 1,5 tsk chingkiangvinäger
  • 4 sticklökar, skurna som fiskögon (gröna delen)
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

  1. Skär auberginen i klyftor och fritera den i het olja 3-4 minuter tills den blir gyllenbrun, låt rinna av på papper.
  2. Hetta upp woken och tillsätt 3 msk olja.
  3. Fräs chilipastan 20 sekunder, tillsätt ingefära och vitlök fräs ytterligare 20 sekunder tills det doftar.
  4. Tillsätt buljong, socker och soja. Blanda och ha i salt om det behövs.
  5. Tillsätt auberginerna och sjud i några minuter. Tillsätt maizena utblandat i 1 msk vatten och låt tjockna.
  6. Tillsätt vinäger och sticklök, låt bli varmt, smaka av och justera.
  7. Ta bort från värmen och tillsätt sesamolja precis innan servering.