Fisk med chili- och kokossås

7 röster
4
Fisk med chili- och kokossås
Foto: TV4

Pröva att laga fisk på afrikanskt sätt! Kokosmjölk använder man i både kött- och fisksåser i Tanzania, där receptet kommer ifrån. Den här kryddstarka fiskrätten kan du laga på vilken fast fiskfilé som helst, till exempel lax, torsk eller gädda.

Visa mer
4

Du behöver

  • 1 hel bit laxfilé, ca 3/4 kg
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 röd spansk peppar
  • 1 msk curry
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3 dl kokosmjölk på burk
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Häll hälften av matoljan på ett ugnssäkert fat och lägg i laxen, strö över salt. Stek laxen i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
  2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla chilin fint. Hetta upp resten av matoljan till medelvärme i en gryta och fräs löken, vitlöken och chilin i 2–3 minuter. Rör i curryn och tomatpurén och låt allt fräsa i 1 minut. Häll i citronsaft och kokosmjölk och låt såsen koka utan lock i 8–10 minuter tills den börjar tjockna.
  3. Ta ut laxen och häll såsen på fatet vid sidan om fisken. Servera med kokt ris.
26 januari 2009
Höstkampanj

laddar fler recept

Laddar fler recept