Fisk i plommonsås

Fisk i plommonsås
Foto: TV4

Såsen får sin spännande mörka färg av katrinplommon i denna annorlunda fiskrätt. Den är söt och mycket god till den kryddiga fisken. Receptet kommer från Tjeckien. Där används karp, men vilken fisk som helst går bra.

12 maj 2009
8

Du behöver

  • 2 kg fiskfilé
  • Buljong:
  • 4,25 dl vitvinsvinäger
  • 8,5 dl fiskbuljong
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 liten palsternacka
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 lagerblad
  • 7 hela kryddnejlikor
  • 7 hela kryddpepparkorn
  • 1 bit färsk ingefära

Sås:

  • 225 g urkärnade katrinplommon
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 1 msk smör
  • 90 g russin
  • 90 g hackad mandel
  • 115 g strösocker

Gör så här

  1. Buljong: Skala och skiva löken. Skölj selleristjälkarna, skala palsternackan och moroten och skiva dem. Lägg alla grönsaker i en kastrull och häll på fiskbuljongen. Koka upp och lägg i lagerblad, kryddnejlikor och pepparkorn. Skala och skiva ingefäran och lägg i den, pressa i vitlök och häll i vinäger. Låt buljongen koka i 30 minuter, sila sedan buljongen.
  2. Fiskfiléer: Sjud fiskfiléerna några minuter i fiskbuljongen. Ta upp fisken och lägg den på ett varmt fat, håll den varm. Sila buljongen på nytt.
  3. Sås: Pressa citronen och strimla skalet. Koka katrinplommonen mjuka i och hacka dem. Blanda buljongen med plommonen, häll på citronsaften och rör ner smör, russin, mandel och socker. Låt såsen koka utan lock i några minuter. Häll såsen över fisken.
Kommentera receptet

Fler goda recept