Fisk i plommonsås
Fisk i plommonsås
18 ingredienser
Såsen får sin spännande mörka färg av katrinplommon i denna annorlunda fiskrätt. Den är söt och mycket god till den kryddiga fisken. Receptet kommer från Tjeckien. Där används karp, men vilken fisk som helst går bra.
Ingredienser
- 2 kg fiskfilé
buljong:
- 4,25 dl vitvinsvinäger
- 8,5 dl fiskbuljong
- 2 gula lökar
- 2 stjälkar stjälkselleri
- 1 palsternacka
- 1 morot
- 1 klyfta vitlök
- 2 lagerblad
- 7 hela nejlikor
- 7 kryddpepparkorn
- 1 bit färsk ingefära
Sås:
- 225 g katrinplommon kärnfria
- 0,5 citron, saft och skal
- 1 msk smör
- 90 g russin
- 90 g sötmandel, hackad
- 115 g strösocker
Gör så här
- Buljong: Skala och skiva löken. Skölj selleristjälkarna, skala palsternackan och moroten och skiva dem. Lägg alla grönsaker i en kastrull och häll på fiskbuljongen. Koka upp och lägg i lagerblad, kryddnejlikor och pepparkorn. Skala och skiva ingefäran och lägg i den, pressa i vitlök och häll i vinäger. Låt buljongen koka i 30 minuter, sila sedan buljongen.
- Fiskfiléer: Sjud fiskfiléerna några minuter i fiskbuljongen. Ta upp fisken och lägg den på ett varmt fat, håll den varm. Sila buljongen på nytt.
- Sås: Pressa citronen och strimla skalet. Koka katrinplommonen mjuka i och hacka dem. Blanda buljongen med plommonen, häll på citronsaften och rör ner smör, russin, mandel och socker. Låt såsen koka utan lock i några minuter. Häll såsen över fisken.