Fisk i plommonsås

Fisk i plommonsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fisk i plommonsås

18 ingredienser

Såsen får sin spännande mörka färg av katrinplommon i denna annorlunda fiskrätt. Den är söt och mycket god till den kryddiga fisken. Receptet kommer från Tjeckien. Där används karp, men vilken fisk som helst går bra.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 2 kg fiskfilé

buljong:

  • 4,25 dl vitvinsvinäger
  • 8,5 dl fiskbuljong
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad
  • 7 hela nejlikor
  • 7 kryddpepparkorn
  • 1 bit färsk ingefära

Sås:

  • 225 g katrinplommon kärnfria
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 1 msk smör
  • 90 g russin
  • 90 g sötmandel, hackad
  • 115 g strösocker

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Buljong: Skala och skiva löken. Skölj selleristjälkarna, skala palsternackan och moroten och skiva dem. Lägg alla grönsaker i en kastrull och häll på fiskbuljongen. Koka upp och lägg i lagerblad, kryddnejlikor och pepparkorn. Skala och skiva ingefäran och lägg i den, pressa i vitlök och häll i vinäger. Låt buljongen koka i 30 minuter, sila sedan buljongen.
  2. Fiskfiléer: Sjud fiskfiléerna några minuter i fiskbuljongen. Ta upp fisken och lägg den på ett varmt fat, håll den varm. Sila buljongen på nytt.
  3. Sås: Pressa citronen och strimla skalet. Koka katrinplommonen mjuka i och hacka dem. Blanda buljongen med plommonen, häll på citronsaften och rör ner smör, russin, mandel och socker. Låt såsen koka utan lock i några minuter. Häll såsen över fisken.