Finsk kålrotslåda med stekt rimmat fläsk

Finsk kålrotslåda med stekt rimmat fläsk
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Finsk kålrotslåda med stekt rimmat fläsk

13 ingredienser

Det här är ett exempel på gammaldags finsk husmanskost av enkla råvaror. Det finns många recept på olika lådor eller gratänger, som förr i tiden fick stå och sakta gräddas, länge, länge, i ugnens eftervärme, till exempel efter storbaket.

Ingredienser

portioner
  • 900 g kålrot
  • 100 g morot
  • 4 dl skinkspad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk sirap
  • 0,5 krm malen ingefära
  • 0,5 krm muskot, riven
  • 1 ägg
  • 2 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • vitpeppar, några varv från kvarn

Till servering:

  • 500 g rimmat sidfläsk, i skivor

Gör så här

  1. Skär kålrötter och morötter i mindre bitar och koka dem mjuka i skinkspad. Mosa dem när de är färdigkokta.
  2. Blanda samman vetemjöl och grädde. Blanda ner ägg, sirap och kryddor och rör ner blandningen i rotmoset.
  3. Sätt ugnen på 200°. Smörj en eldfast form och lägg i moset. Släta till ytan och häll över ströbrödet jämnt fördelat. Klicka över resten av smöret och grädda i 45 minuter. Stek det rimmade fläsket på medelvärme och servera till kålrotslådan.