Finaltacos med entrecôte, bönröra och guacamole

Finaltacos med entrecôte, bönröra och guacamole
Foto: TV4
Daniel Lakatosz 2019Catarina König KM2023
Daniel Lakatosz 2019Catarina König KM2023

Finaltacos med entrecôte, bönröra och guacamole

32 ingredienser

Finalisterna i Sveriges mästerkock 2016 tipsar om lyxiga tacos. Strimlad entrecôte, guacamole med chili och koriander, bönröra samt hemgjorda tortillabröd.

Ingredienser

portioner4 - 6

Tortillabröd (12 stycken)

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g smör
  • 1,5 dl vatten

Guacamole med tomat, chili och koriander

  • 3-4 avokador
  • 0,5-1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 limefrukt, pressad
  • 0,5 mild röd chilifrukt
  • 0,5 kruka koriander, finhackad
  • 1 tomat, urkärnad och tärnad
  • salt
  • svartpeppar

Bönröra

  • 2 dl kidneybönor (eller andra, blanda gärna svarta och röda)
  • 1 gul lök
  • 2 kvisttomater
  • 1 klyfta vitlök, pressad el finhackad
  • 0,5 krm strösocker
  • 1-2 krm malen spiskummin
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 1 udd cayennepeppar
  • 0,5 krm strösocker
  • olivolja

Entrecôte

  • 500 g entrecôte [ca 4-5 skivor]
  • salt
  • peppar
  • smör

Tillbehör

  • sallad
  • färsk koriander
  • crème fraîche
  • majs
  • olja

Gör så här

Tortillabröd

  1. Nyp ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Koka upp vattnet. Häll det sedan över mjölsmulet och rör till en fin deg.
  2. Dela upp degen i 10-12 bitar beroende på vilken storlek som önskas på bröden. Rulla degen till små bollar, lägg under plast och kavla ut en efter en till tunna tortillabröd.
  3. Grädda dem i en stekpanna på medelhög värme ca 50-60 sekunder per sida. Tills de får en gyllene färg. Färdiga att servera!

Guacamole med tomat, chili och koriander

  1. Kärna ur och gröp ur avokadon. Hacka den grovt och lägg i en bunke. Finhacka chili och koriander samt tomater, häll ner i bunken. Pressa i vitlök, limesaft och rör ihop. Smaka upp med salt och peppar.

Bönröra

  1. Bryn löken i lite olivolja tills den blir lite mjuk och glansig. Hacka tomaterna och rör ner i löken. Låt småputtra ihop ett par minuter.
  2. Tillsätt bönorna, pressad vitlök, spiskummin och smaka upp med salt och peppar. För att få en rund smak som gör den sista touchen på bönröran, tillsätt en liten nypa socker! Önskas mer styrka på bönröran, tillsätt lite cayennepeppar.

Entrecôte

  1. Låt entrecôten ligga framme i rumstemperatur ca 40-60 min innan tillagning för bästa resultat. Salta, peppra och stek köttet i riktigt med smör i en het panna. Se till att få en fin stekyta på köttet på båda sidor innan värmen sänks till medelvärme så att köttet får färdiglagas. En skiva som är ca 1,5 cm tjock bör stekas ca 2-2,5 min per sida. Använd termometer om du är osäker. Vi tycker att köttet är bäst vid 57-58 grader, då är det riktigt rosa och fint. Medium!

Rostad majs

  1. Stek majskorn i en stekpanna med olja tills det börjar "poppa" lite om majsen och de får en gyllene färg. Salta och servera!.

Servering

  1. Servera dem nygräddade tortillabröden med uppskuren härligt rosa entrecôte, guacamole, bönröra, rostad majs, lite sallad, färsk koriander och några klickar crème fraiche som snällt kompletterar alla smaker. Supergott, en riktig fredagsmåltid eller rent utav finalmiddag.