Örtkryddad lammstek med myntapesto

Örtkryddad lammstek med myntapesto
Foto: TV4
Filip FastenJessica Frej
Filip FastenJessica Frej

Örtkryddad lammstek med myntapesto

22 ingredienser

Lammstek med färska örter som serveras med varma bönor och krämig myntapesto.

Ingredienser

portioner
  • 1 lammstek benfri (och uppbunden)
  • 4 kvistar rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 citron
  • 5 msk matolja
  • 200 g haricots verts
  • 100 g bondbönor, skalade
  • 100 g vaxbönor
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl kalvfond
  • 2 tomater
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 msk pinjenötter, rostade
  • 1 knippe mynta
  • 1 dl crème fraîche
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Mixa vitlök, chili, plockad rosmarin och skal från en citron med matolja.
  3. Marinera lammstek i mixen och krydda med peppar och salt.
  4. Stek sedan med smör i en gjutjärnspanna tills steken får en gyllenbrun färg.
  5. Kör in i ugnen tills den får innertemperatur på cirka 54 grader.
  6. Koka upp ett saltat vatten.
  7. Koka vaxbönor, haricot verts och bondbönor mjuka i 3 minuter i vattnet.
  8. Hacka schalottenlök och svetta i en stekpanna med olivolja.
  9. Slå på vitt vin och reducera tills mindre än hälften återstår.
  10. Tillsätt socker.
  11. Tärna ner tomaterna i halvcentimeterstora tärningar och tillsätt tillsammans
  12. med kalvfonden i löken.
  13. Reducera på svag värme till hälften av kalvfonden återstår.
  14. Smaka av med salt och svartpeppar.
  15. Vänd ner alla bönor i lök och tomatröran.
  16. Tillsätt en matsked smör och slunga runt bönorna.
  17. Plocka myntan.
  18. Mixa de rostade pinjenötterna med den plockade myntan med 1 msk olivolja.
  19. Blanda sedan med crème fraiche och smaka av salt.
  20. Ta ut steken och låt den vila minst 10 minuter innan servering.
  21. Skiva steken i tunna skivor och servera direkt med tillbehören.