Köttbullar med pressgurka och färskpotatis

Foto: TV4
Köttbullar med pressgurka och färskpotatis
20 ingredienser
Köttbullarna blir ljuvligt goda i kombination med pressgurka, lingon och färskpotatis.
Ingredienser
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 0,5 dl ströbröd
- 1 ägg
- 1 dl grädde
- 10 g salt
- 3 krm vitpeppar
- smör
- 1 dl öl, ljus lager
- 1 msk senap
- 2 dl grädde
- 1 gurka
- 2 kvistar färsk dill
- 3 msk senapsfrö
- 1 dl ättika
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 100 g lingon
- 40 g strösocker
- 400 g färskpotatis
Gör så här
- Börja med att koka potatis i saltat vatten.
- Rör ihop socker och lingon tills sockret löst sig, slå sedan upp i en syltburk.
- Skala gullök.
- Ta gullök, grädde, ströbröd, salt, vitpeppar, ägg och mixa slät med hjälp av
- en mixer.
- Blanda lökmixen med nötfärsen till en jämn smet och gör ett stekprov.
- Rulla sedan 10 grams bollar av färsen och stek sedan i en stekpanna med smör.
- När köttbullarna är stekta så lägg över dem på ett fat.
- Ta stekpannan och slå i ölen, låt reducera ner till hälften.
- Lägg i senap och grädde och låt allt koka ihop i 5 minuter.
- Smaka av med salt.
- Lägg sedan tillbaka köttbullarna i såsen.
- Koka vatten och senapsfrön i 5 minuter.
- Tillsätt sedan socker och ättika.
- Skala gurkan slarvigt och skär i tunna skivor.
- Lägg gurkan i en syltburk tillsammans med dillen.
- Slå på den ljumna 1-2-3 lagen och låt stå och dra i minst 20 minuter.
- Servera sedan köttbullar med lingonen, ättiksgurkan och den kokta färsk potatisen.