Feta i filodeg med kikärtssallad

koket.se
Feta i filodeg med kikärtssallad
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Feta i filodeg med kikärtssallad

18 ingredienser

40 min

Frasigt inbakad fetaost i filodeg toppad med lite honung för den där goda kombon av sötma som möter sälta. Till de läckra paketen bjuds en matig och fräsch sallad på kikärter, krispiga grönsaker och massa färska örter.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 fetaostar (á 100 g)
  • 4 ark filodeg
  • oregano (färsk eller torkad)
  • olivolja, till pensling och stekning

VId servering

  • honung
  • rostade solrosfrön
  • oregano

Kikärtssallad

  • 2 förp färdigkokta kikärtor (á 400 g)
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 gurka
  • 1 röd chilifrukt (valfritt)
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 kruka färsk mynta (eller 2 tsk torkad mynta)
  • ca 200 g körsbärstomater
  • 2-3 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • salt

Gör så här

Feta i filodeg

  1. Sätt på ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  2. Torka bort vätska från fetaosten med hushållspapper. Pensla ett filodegsark med olivolja. Lägg ett fetaostblock längs kanten från långsidan.
  3. Lägg oregano över fetaosten. Rulla ihop och vik sedan till ett fyrkantigt paket. Pensla filodegen med olivolja. Upprepa med resterande fetablock.
  4. Lägg på ugnsplåt och baka i ugnen ca 12-15 minuter.

Kikärtssallad

  1. Skölj kikärtorna och låt rinna av i en sil. Hacka alla grönsaker och örter. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda. Servera direkt eller låt gotta sig i kylen en stund innan servering.

Servering

  1. Lägg upp den inbakade fetaosten på tallrik. Ringla över honung och strö på solroskärnor och oregano. Servera direkt tillsammans med kikärtssalladen.