Blinier med löjrom och syrad lök

90 röster
1 h + 40 min jästid
30 st små
Blinier med löjrom och syrad lök
Foto: Jakob Fridholm

Blinier passar perfekt till champagne som tilltugg på nyår. Recept från kokboken Fest, mat & kärlek.

Receptet är beräknat till 30 små blinier.

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat & kärlek


Visa mer
1 h + 40 min jästid
30 st små

Du behöver

Löjrom, citronmarinerad

  • 150 g löjrom
  • 1 citron
  • 0,5 dl rapsolja

Blinier

  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • smör till stekning

Syrad lök

  • 2 rödlökar
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Serveras med

  • 2 dl gräddfil
  • dill

Gör så här

  1. Löjrom
    Tvätta citronen noga.
  2. Riv skalet och blanda det med oljan.
  3. Vänd runt löjrommen i citronoljan.
  4. Låt stå i 1 timme.
  5. Syrad lök
    Skala och skiva löken tunt.
  6. Koka upp ättikspriten, sockret och vattnet.
  7. Låt svalna.
  8. Lägg i lökskivorna och låt stå i 1 timme.
  9. Blinier
    Skilj äggulorna från äggvitorna.
  10. Vispa äggvitorna hårt och ställ dem kallt så länge.
  11. Värm mjölken till fingervarm och smula i jästen.
  12. Tillsätt äggulorna, vetemjölet, bovetemjölet, gräddfilen och lite salt och rör till en jämn smet.
  13. Låt smeten jäsa i 40 minuter.
  14. Blanda försiktigt de vispade äggvitorna med smeten.
  15. Hetta upp smör i en plättlagg.
  16. Häll i smet och grädda 30 små blinier. De skall bli gyllenbruna.
  17. Servera dina lyxiga blinier med löjrom, syrad lök och lite gräddfil. Garnera med dill.
9 november 2011
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept