Blinier med löjrom och syrad lök

Blinier med löjrom och syrad lök
Foto: Jakob Fridholm
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Blinier med löjrom och syrad lök

115

17 steg att laga

17 ingredienser

1 h + 40 min jästid

Blinier passar perfekt till champagne som tilltugg på nyår. Recept från kokboken Fest, mat & kärlek.

Receptet är beräknat till 30 små blinier.

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat & kärlek


Ingredienser

portioner30 st små

Löjrom, citronmarinerad

  • 150 g löjrom
  • 1 citron
  • 0,5 dl rapsolja

Blinier

  • 2 ägg
  • 2 dl standardmjölk
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • smör, till stekning

Syrad lök

  • 2 rödlökar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Serveras med

  • 2 dl gräddfil
  • dill

Gör så här

  1. Löjrom
    Tvätta citronen noga.
  2. Riv skalet och blanda det med oljan.
  3. Vänd runt löjrommen i citronoljan.
  4. Låt stå i 1 timme.
  5. Syrad lök
    Skala och skiva löken tunt.
  6. Koka upp ättikspriten, sockret och vattnet.
  7. Låt svalna.
  8. Lägg i lökskivorna och låt stå i 1 timme.
  9. Blinier
    Skilj äggulorna från äggvitorna.
  10. Vispa äggvitorna hårt och ställ dem kallt så länge.
  11. Värm mjölken till fingervarm och smula i jästen.
  12. Tillsätt äggulorna, vetemjölet, bovetemjölet, gräddfilen och lite salt och rör till en jämn smet.
  13. Låt smeten jäsa i 40 minuter.
  14. Blanda försiktigt de vispade äggvitorna med smeten.
  15. Hetta upp smör i en plättlagg.
  16. Häll i smet och grädda 30 små blinier. De skall bli gyllenbruna.
  17. Servera dina lyxiga blinier med löjrom, syrad lök och lite gräddfil. Garnera med dill.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk lasagne med Grana Padano

4 rätter som räddar januari

När julen är över och allt känns trist - då äter du det här!

Läs mer