Feijoada

45 röster
2 h
4
Feijoada
2 h
4

Du behöver

  • 5 dl torkade svarta bönor (som blötläggs)
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 gula lökar
  • 5 klyfta vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 1 hel kyckling (ekologisk)
  • 0,25-0,5 chipotlechilifrukt
  • 1 msk paprikapulver
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • olivolja

Tomatsalsa

  • 2 bifftomater
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 0,25 klyfta vitlök
  • flingsalt
  • 1 knippe italiensk basilika

Till servering

  • jasminris, för 4 personer
  • 3 dl gräddfil
  • limefrukt

Gör så här

  1. Skölj och blötlägg svarta bönor.
  2. Hacka vitlök, lök och persilja. Skär sidfläsket i tärningar.
  3. Klyv den hela kycklingen i 4 eller 8 bitar och lägg på ett fat. Salta kycklingen rikligt och strö över paprikapulver, svartpeppar och olivolja. Lägg på lite lök och persilja.
  4. Hetta upp en stor gryta med lite olivolja i botten och stek på sidfläsket.
  5. Lägg i kycklingen och bryn den tills den får lite färg. Gör gärna detta i omgångar. Lägg i hackad lök, vitlök, persilja och bönor tillsammans med kycklingen. Häll på vatten så att det täcker kycklingen och lägg i torkad chipotle. Låt puttra under lock i 1,5-2 timmar.
  6. Under tiden, gör tomatsalsan. Finhacka tomat och rödlök och blanda med olivolja, riven vitlök och flingsalt. Hacka till sist i basilika.
  7. Koka riset enligt förpackningen. Servera feijoadan med ris, tomatsalsa och en klick gräddfil.
27 oktober 2016