• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Fattiga riddare med vaniljkräm och mandelmassa

22 röster
Fattiga riddare med vaniljkräm och mandelmassa

Fattiga riddare extra allt som för tankarna till en mandelcroissant. Dagsgammalt bröd doppas i pannkakssmet och steks frasiga i smör för att sen gratineras med mandelmassa och vaniljkräm. Bjud med lättvispad grädde och bär och helgfrukosten är räddad!

Tips! Här hittar du recept på Teas vaniljkräm >>

Du behöver

  • 4-6 skiva bröd (ej dagsfärskt)
  • 2 ägg
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 150 g mjölk, 3 % (1,5 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • smör, till stekning
  • 45 g strösocker (3 msk)
  • 200 g vaniljkräm (se tipset ovan)
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g mandelspån (ca 1 dl)
  • 150 g hallon (lätt tinade)
  • 250 g vispgrädde (2,5 dl)
  • florsocker (att pudra över)
  • färsk citronmeliss, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 grader, varmluft.
  2. Vispa ihop ägg med mjöl och vaniljsocker. Vispa ner mjölken i omgångar.
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör.
  4. Doppa bröden i vätskan och strö över lite socker på båda sidor.
  5. Stek brödskivorna tills de är gyllenbruna, ca 3 minute på varje sida på låg värme. Låt svalna något.
  6. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Bred på vaniljkräm och strö över finriven mandelmassa. Toppa med mandelspån.
  7. Gratinera i övre delen av ugnen tills de är gyllene och frasiga. Låt svalna något.
  8. Pudra med florsocker och toppa med bär och citronmeliss. Servera med lättvispad grädde.
29 mars 2020