Fattiga riddare med vaniljkräm och mandelmassa

Fattiga riddare med vaniljkräm och mandelmassa
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Fattiga riddare med vaniljkräm och mandelmassa

22

8 steg att laga

14 ingredienser

Fattiga riddare extra allt som för tankarna till en mandelcroissant. Dagsgammalt bröd doppas i pannkakssmet och steks frasiga i smör för att sen gratineras med mandelmassa och vaniljkräm. Bjud med lättvispad grädde och bär och helgfrukosten är räddad!

Tips! Här hittar du recept på Teas vaniljkräm >>

Ingredienser

  • 4-6 skiva bröd (ej dagsfärskt)
  • 2 ägg
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 150 g mjölk, 3 % (1,5 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • smör, till stekning
  • 45 g strösocker (3 msk)
  • 200 g vaniljkräm (se tipset ovan)
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g mandelspån (ca 1 dl)
  • 150 g hallon (lätt tinade)
  • 250 g vispgrädde (2,5 dl)
  • florsocker (att pudra över)
  • färsk citronmeliss, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 grader, varmluft.
  2. Vispa ihop ägg med mjöl och vaniljsocker. Vispa ner mjölken i omgångar.
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör.
  4. Doppa bröden i vätskan och strö över lite socker på båda sidor.
  5. Stek brödskivorna tills de är gyllenbruna, ca 3 minute på varje sida på låg värme. Låt svalna något.
  6. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Bred på vaniljkräm och strö över finriven mandelmassa. Toppa med mandelspån.
  7. Gratinera i övre delen av ugnen tills de är gyllene och frasiga. Låt svalna något.
  8. Pudra med florsocker och toppa med bär och citronmeliss. Servera med lättvispad grädde.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer