Fassans äppelkaka med vaniljsås

Fassans äppelkaka med vaniljsås
Foto: TV4

Fassans äppelkaka med vaniljsås

Av: Mikael - Trelleborg

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

30 m

Härligt god och snabblagad äppelkaka med kanel och hemgjord vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Äppelkaka

  • 1 kg äpple, gärna svenska
  • ca 2 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 2 dl ströbröd
  • 100 g smör

vaniljsås

  • 2,5 dl vispgrädde + 0,5 dl innan servering
  • 100 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva äpplena. Varva äpplena med socker, kanel och ströbröd i en form. Avsluta med hyvlat smör på toppen. Baka äppelkakan i ugn tills äpplena är mjuka och kakan fått fin färg, ca 20 minuter.
  3. Koka upp grädde med socker och vaniljstång. Vid kokning tillsätt äggulor, låt koka upp och ta av från plattan, låt svalna. Blanda sedan i 0,5 dl uppvispad grädde innan servering.