Färskpotatislåda med sveciaost, kryddpepparmarinerad sommarlök och anjovis

Färskpotatislåda med sveciaost, kryddpepparmarinerad sommarlök och anjovis
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Färskpotatislåda med sveciaost, kryddpepparmarinerad sommarlök och anjovis

13 ingredienser

45 m

Underbar gratäng med färskpotatis, ansjovis, lök och lagrad ost. Perfekt på midsommarbuffén.

Ingredienser

portioner
  • 10 färskpotatisar, kokta (små)
  • 1 förp ansjovis
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • ansjovisspad
  • 1 dl riven ost (svecia eller annan lagrad ost)
  • salt
  • 2 dl gräddfil
  • 1 knippe färsk lök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 knippe dill
  • 1 tsk malen kryddpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Smörj en form. Skiva potatisen fint och fördela potatisen i formen. Vispa ihop grädde, ägg, ost och ansjovisspad och slå det över potatisen.
  2. Grädda på 175 grader tills det stannar, ca 30 minuter men det beror på storleken på formen.
  3. Putsa löken och skär den i klyftor, blanda med rapsolja, honung, kryddpeppar och rosta i ugnen i 10 så den blir lite glasig. Låt svalna. Plocka det mesta av dillen i vippor och blanda i.
  4. Strö löken över potatislådan och avsluta med lite extra dill och ansjovisfiléer och klicka ut lite gräddfil på toppen.