Färska rispappersrullar

POPULÄRT
Färska rispappersrullar
Foto: Tv4

Färska rispappersrullar

27 ingredienser

50 m

Färska rispappersrullar med thailändsk papayasallad är friskt och fräscht till förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sås

  • 1 limefrukt, pressad till juice
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk soja
  • 2 msk farinsocker
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 5 cm färsk ingefära, finriven
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad

Vårrullar

  • 0,5 limefrukt, pressad till juice
  • 100 g färska räkor, skalade
  • 3 msk sesamolja
  • 100 g glasnudlar, kokta och avrunna
  • 8 rispapper
  • 0,25 isbergssallad, skuren i tunna strimlor
  • 2 morötter, skalade, skurna i tunna stavar
  • 0,5 gurka, urgröpt och skuren i tunna stavar
  • 3 salladslökar, skuren i tunna strimlor
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • 1 kruka mynta, hackad

Som tam

  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • 2 chilifrukter
  • 4 msk brunt farinsocker
  • 4 msk fisksås
  • 2 limefrukter
  • 350 g grön papaya, skalad, urgröpt och fint strimlad
  • 2 morötter, skalade och fint strimlade
  • 200 g körsbärstomater, delade i hälften
  • 100 g långbönor, skurna i ca 3 cm bitar

Gör så här

  1. Sås
    Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ åt sidan.
  2. Vårrullar
    Pressa limejuice över räkorna.
  3. Häll sesamolja över glasnudlarna och blanda om.
  4. Ta fram en stor skål med kallt vatten.
  5. Obs! Gör en rulle i taget. Doppa ett rispapper i vattnet i några sekunder, tills det blir lite mjukt men inte tappar spänsten.
  6. Lägg det fuktiga rispappret på ett plant underlag. Ca 5 cm in från kanten lägger du en liten bunt av isbergssallad, räkor, morot, gurka, salladslök och risnudlar. Toppa med koriander och mynta.
  7. Rulla ett varv, vik sedan in kanterna och rulla sedan igen så att rullen blir helt inbakad och försluten. Lägg på ett fat och täck med en fuktig kökshandduk.
  8. Som tam
    Mortla vitlök, chili, farinsocker, fisksås och limejuice till en pasta.
  9. Tillsätt sedan papaya samt morötter och fortsätt mortla och blanda allt. Avsluta med att tillsätta tomater och långbönor. Mortla tills tomaterna är krossade.
  10. Smaka eventuellt av med mer limejucie eller fisksås.