Fänkålssallad med apelsin, gröna oliver och lök

Fänkålssallad med apelsin, gröna oliver och lök
Foto: Frida Edlund
Sofa Wood profilbild
Sofa Wood profilbild

Fänkålssallad med apelsin, gröna oliver och lök

9 ingredienser

15 m

Vad sägs om en kripsig och fräsch fänkålssallad med apelsin, gröna oliver och lök? Perfekt tillbehör på buffén!

Ingredienser

portioner
  • 2 stjälkar fänkål (små)
  • 2 apelsiner
  • 150 g gröna oliver (stora Gordaloliver med kärna)
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 grön chilifrukt, fint skivad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 silverlök, fint skivad

Gör så här

  1. Skär av botten på fänkålen och plocka bort de yttersta grova bladen. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med en mycket vass kniv.
  2. Skär skalet av apelsinerna och skär ut fruktköttet mellan apelsinens membran, som filéer.
  3. Lägg oliverna på en skärbräda och krossa dem lätt med den breda sidan av ett knivblad.
  4. Värm olivoljan på låg värme i en panna. Lägg i oliver och chili och fräs tills det är väldoftande, 4–5 minuter.
  5. Ta av pannan från värmen och vispa ned vinäger i oljan med oliverna och chilin. Smaka av med salt och peppar.
  6. Arrangera fänkål, apelsin och lök på ett fat och toppa med oliver. Ringla över den varma dressingen från pannan och servera.