Falukorvsgryta med lökmajonnäs

koket.se
Falukorvsgryta med lökmajonäs
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Falukorvsgryta med lökmajonnäs

16 ingredienser

30 m

Gryta med falukorv och rotfrukter toppad med hemgjord majonnäs med smak av lök och senap.

WW ViktVäktarna

Se Lisa Lemke laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 600 g falukorv
  • 350 g rotselleri, skalad
  • 350 g morot, skalad
  • 350 g gulbeta, skalade
  • 1 purjolök
  • 3 lagerblad
  • 1 litet knippe timjan
  • salt
  • svartpeppar

Lökmajonnäs

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3,5 dl neutral olja
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att rosta löken till lökmajonnäsen. Halvera schalottenlöken och krossa vitlöken. Rosta i mitten av ugnen på ca 200 grader tills löken är mjuk och börjar få fin färg. Låt svalna.
  2. Skär korven i grova bitar. Skär rotfrukterna i mindre bitar och skär purjolöken i ca 2 cm tjocka bitar. Lägg allt i en stor gryta och fyll på med vatten så att det precis täcker. Krydda med salt och peppar och lägg ner lagerblad och timjan. Koka upp och låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka.
  3. Ta bort skalet från vitlöken och lägg den och schalottenlöken i en mixerskål. Blanda med senap, ägg och vitvinsvinäger.
  4. Mixa samman med stavmixer och tillsätt oljan försiktigt under tiden du mixar. Fortsätt mixa tills du har en fluffig majonnäs. Smaka av med salt och servera med korvgrytan.