Falukorv i ugn med spenat, purjolök och Västerbottensost

POPULÄRT
koket.se
Falukorv i ugn med spenat, purjolök och Västerbottensost
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Falukorv i ugn med spenat, purjolök och Västerbottensost

17 ingredienser

45 min

Bjud på klassikern fylld falukorvsring i ny version. Här lyxar Stefan till det och fyller den med en gräddig stuvning på spenat, purjo och Västerbottensost. Som sig bör bjuds korven med potatismos.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 800 g falukorv
  • 200 g färsk spenat
  • 1 purjolök, grovt skuren
  • 120 g Västerbottensost, grovt riven
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde (valfri sort)
  • muskot
  • 0,5 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad
  • 50 g smör
  • rapsolja
  • salt

Potatismos

  • 800 g fast potatis, skalad
  • 1 dl grädde (valfri sort)
  • 1 dl mjölk
  • 100 g smör
  • muskot
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär snitt i falukorven och lägg den i en ugnssäker form.
  3. Fräs spenat och purjolök i smör och rapsolja.
  4. Tillsätt grädde och låt koka in i grönsakerna, smaka av med salt och muskot. Avsluta med att vända ner hälften av Västerbottensosten, låt svalna. Tryck ner lite av den krämiga grönsaksblandningen i snitten i korven, toppa med resten. Strö resterande Västerbottensost över korven. Tillaga i ugnen 15-20 minuter.
  5. Ta ut korven och låt svalna. Toppa med hackad persilja och bjud med potatismos.

Potatismos

  1. Koka potatisen precis klar, häll av vattnet och låt ånga av någon minut.
  2. Värm grädde, mjölk och smör. Mosa potatisen med en ballongvisp, elvisp eller potatisstöt. Tillsätt den varma gräddmjölken, rör ihop ordentligt och smaka av med salt och riven muskot