Falafelvåfflor

Falafelvåfflor
Foto: Axel Öberg

Falafelvåfflor

Av: Jenny Damberg

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

20 m

Falafel är omöjligt att göra på burkkikärtor (det krävs torkade, blötlagda), men då finns den här fantastiska rätten! Bröd och falafel i ett. Kan ätas på egen hand, men också gärna till tabbouleh eller en enkel soppa.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kikärtor, inklusive spad
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 tsk vitlök, finhackad (eller vitlökspasta)
  • 2 msk lök, finhackad (röd eller gul lök)
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad (och/eller mynta)
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 1 dl ströbröd
  • smör (eller olja till våffeljärn)

Servering

  • tahinisås
  • fetaost
  • pickles
  • färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kryddor. Rör ihop med kikärtsspad och citronjuice.
  2. Hacka lök och riv vitlök. Rör ner även detta, samt kikärtor och örter. Kör med stavmixer eller i matberedare till en någorlunda slät smet. Rör ner ströbrödet allra sist, det ska inte stå och svälla utan bidra med krisp.
  3. Hetta upp våffeljärnet, smöra eller olja ordentligt. Grädda våfflorna i 5–6 minuter. Servera direkt, toppade med tahinisås, smulad fetaost, pickles och hackad bladpersilja.