Etiopisk kycklinggryta
Etiopisk kycklinggryta
26 ingredienser
Etiopisk kycklingrätt, också kallad doro wat, kryddad med kryddblandningen berbere. Servera på traditionellt vis med injera, en sorts syrad pannkaka.
Ingredienser
Kycklinggryta
- 2 rödlökar, hackade
- salt
- 4 msk smör
- 0,5 tsk malen kardemumma, nymald
- 0,5 tsk svartpeppar, nymald
- 3 klyftor vitlök, rivna
- ca 4 cm färsk ingefära, skalad och riven
- 1 msk berbere
- 4 dl hönsbuljong
- 4 kycklinglårfiléer
- 2-4 kycklingklubbor
- 1 msk rött vin
- 1 limefrukt, saften av
Pannkakor (Injeraliknande)
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl finmalt rågmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 5 dl kolsyrat vatten
- 1 tsk vitvinsvinäger
Till servering
- 2 ägg, hårdkokta och skalade
- 1 romansallad
- 1 ask körsbärstomater
- 1 spetspaprikor
- limefrukt
- olivolja
- salt
Gör så här
Kycklinggryta
- Fräs rödlök och en nypa salt i 2 msk av smöret i en rymlig, tjockbottnad gryta på låg värme. Rör om då och då tills löken fått fin färg, cirka 15 minuter.
- Marinera kycklingen i 2 tsk berbere, salt och olivolja.
- Torrstek kardemumma och svartpeppar på medelhög värme tills du känner lukten av kryddorna. Stöt sedan i en mortel.
- Tillsätt resten av smöret, kardemumma, svartpeppar, vitlök, ingefära och berbere och fräs tills löken mjuknat helt och tagit åt sig färgen från kryddorna, ca 10 minuter.
- Bryn kycklingen i ny stekpanna för att få färg på varje sida. Lägg över kycklingen i grytan.
- Häll på hönsbuljong. Sjud i 15 minuter.
- Tillsätt vinet och fortsätt sjuda 20 minuter. Smaka av med salt.
Pannkakor (Injera liknande):
- Blanda båda mjölsorter, salt och bakpulver i en bunke. Lägg sedan i en mixer och kör några varv.
- Samtidigt som du rör om häller du i kolsyrat vatten och vinäger.
- Täck bunken med en plastpåse och låt stå i 10 minuter.
- Hetta upp en stekpanna, låt bli ganska varm och häll i smet.
- Grädda pannkakorna på båda sidorna tills de har fått färg.
- Skär grönsakerna till salladen i bitar och blanda med olivolja, limesaft och salt.
- Servera grytan med de hårdkokta äggen, salladen och injerapannkakor.