Etiopisk kycklinggryta

POPULÄRT
Etiopisk kycklinggryta
Foto: TV4
Stefanie Forsberg Gonzalez
Stefanie Forsberg Gonzalez

Etiopisk kycklinggryta

26 ingredienser

Etiopisk kycklingrätt, också kallad doro wat, kryddad med kryddblandningen berbere. Servera på traditionellt vis med injera, en sorts syrad pannkaka.

Ingredienser

portioner

Kycklinggryta

  • 2 rödlökar, hackade
  • salt
  • 4 msk smör
  • 0,5 tsk malen kardemumma, nymald
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • ca 4 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 msk berbere
  • 4 dl hönsbuljong
  • 4 kycklinglårfiléer
  • 2-4 kycklingklubbor
  • 1 msk rött vin
  • 1 limefrukt, saften av

Pannkakor (Injeraliknande)

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl finmalt rågmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 5 dl kolsyrat vatten
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Till servering

  • 2 ägg, hårdkokta och skalade
  • 1 romansallad
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 spetspaprikor
  • limefrukt
  • olivolja
  • salt

Gör så här

Kycklinggryta

  1. Fräs rödlök och en nypa salt i 2 msk av smöret i en rymlig, tjockbottnad gryta på låg värme. Rör om då och då tills löken fått fin färg, cirka 15 minuter.
  2. Marinera kycklingen i 2 tsk berbere, salt och olivolja.
  3. Torrstek kardemumma och svartpeppar på medelhög värme tills du känner lukten av kryddorna. Stöt sedan i en mortel.
  4. Tillsätt resten av smöret, kardemumma, svartpeppar, vitlök, ingefära och berbere och fräs tills löken mjuknat helt och tagit åt sig färgen från kryddorna, ca 10 minuter.
  5. Bryn kycklingen i ny stekpanna för att få färg på varje sida. Lägg över kycklingen i grytan.
  6. Häll på hönsbuljong. Sjud i 15 minuter.
  7. Tillsätt vinet och fortsätt sjuda 20 minuter. Smaka av med salt.

Pannkakor (Injera liknande):

  1. Blanda båda mjölsorter, salt och bakpulver i en bunke. Lägg sedan i en mixer och kör några varv.
  2. Samtidigt som du rör om häller du i kolsyrat vatten och vinäger.
  3. Täck bunken med en plastpåse och låt stå i 10 minuter.
  4. Hetta upp en stekpanna, låt bli ganska varm och häll i smet.
  5. Grädda pannkakorna på båda sidorna tills de har fått färg.
  6. Skär grönsakerna till salladen i bitar och blanda med olivolja, limesaft och salt.
  7. Servera grytan med de hårdkokta äggen, salladen och injerapannkakor.