Etiopisk kycklinggryta

POPULÄRT
Etiopisk kycklinggryta
Foto: TV4
Stefanie Forsberg Gonzalez
Stefanie Forsberg Gonzalez

Etiopisk kycklinggryta

Av: Stefanie Forsberg Gonzalez

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

Etiopisk kycklingrätt, också kallad doro wat, kryddad med kryddblandningen berbere. Servera på traditionellt vis med injera, en sorts syrad pannkaka.

Ingredienser

portioner

Kycklinggryta

  • 2 rödlökar, hackade
  • salt
  • 4 msk smör
  • 0,5 tsk malen kardemumma, nymald
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • ca 4 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 msk berbere
  • 4 dl hönsbuljong
  • 4 kycklinglårfiléer
  • 2-4 kycklingklubbor
  • 1 msk rött vin
  • 1 limefrukt, saften av

Pannkakor (Injeraliknande)

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl finmalt rågmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 5 dl kolsyrat vatten
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Till servering

  • 2 ägg, hårdkokta och skalade
  • 1 romansallad
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 spetspaprikor
  • limefrukt
  • olivolja
  • salt

Gör så här

Kycklinggryta

  1. Fräs rödlök och en nypa salt i 2 msk av smöret i en rymlig, tjockbottnad gryta på låg värme. Rör om då och då tills löken fått fin färg, cirka 15 minuter.
  2. Marinera kycklingen i 2 tsk berbere, salt och olivolja.
  3. Torrstek kardemumma och svartpeppar på medelhög värme tills du känner lukten av kryddorna. Stöt sedan i en mortel.
  4. Tillsätt resten av smöret, kardemumma, svartpeppar, vitlök, ingefära och berbere och fräs tills löken mjuknat helt och tagit åt sig färgen från kryddorna, ca 10 minuter.
  5. Bryn kycklingen i ny stekpanna för att få färg på varje sida. Lägg över kycklingen i grytan.
  6. Häll på hönsbuljong. Sjud i 15 minuter.
  7. Tillsätt vinet och fortsätt sjuda 20 minuter. Smaka av med salt.

Pannkakor (Injera liknande):

  1. Blanda båda mjölsorter, salt och bakpulver i en bunke. Lägg sedan i en mixer och kör några varv.
  2. Samtidigt som du rör om häller du i kolsyrat vatten och vinäger.
  3. Täck bunken med en plastpåse och låt stå i 10 minuter.
  4. Hetta upp en stekpanna, låt bli ganska varm och häll i smet.
  5. Grädda pannkakorna på båda sidorna tills de har fått färg.
  6. Skär grönsakerna till salladen i bitar och blanda med olivolja, limesaft och salt.
  7. Servera grytan med de hårdkokta äggen, salladen och injerapannkakor.