Etiopisk harmoni: Kitfo, azifasallad och kinche

Kitfo, azifasallad och kinche
Foto: Tv4

Etiopisk harmoni: Kitfo, azifasallad och kinche

Av: Rachel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h 20 m

Den här härliga förrätten andas Etiopien och är härligt smakrik.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kitfo

  • 500 g biff, hackad utan fett (oxrulle, ytterlår eller märgpipa)
  • 2 dl Nit’r qibe (etiopiskt kryddsmör)
  • 4-6 msk chilipeppar (mitmita)
  • 2 msk korerima (Etiopisk krydda)
  • 1 tsk salt

Azifasallad

  • 4 dl svarta linser
  • 3 citroner
  • 6 msk olivolja
  • 1,5 dl tomat, finhackade
  • 4 gröna chilipeppar
  • salt (efter smak)

Kinche

  • 3 dl knäckt vete
  • 6 dl vatten
  • 3-5 msk Nit’r qibe (etiopiskt kryddsmör)
  • smör (efter smak)
  • salt (efter smak)

Gör så här

Kitfo

  1. Grovmal eller hacka köttet. Smält Nit’r qibe på medelstark värme och tillsätt chilipeppar och korerimakrydda och rör tills smaken hinner utvecklas.
  2. Ta bort stekpannan från värmen. Blanda allt för hand och smaksätt med salt. Tillsätt köttet och rör tills det blandats väl med kryddblandningen.

Azifasallad

  1. Koka upp blötlagda linser i en gryta med vatten tills blir mjuka eller mosiga. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl. Justera kryddor efter smak. Garnera och kyl av före servering.

Kinche

  1. Koka upp vattnet. Tillsätt det knäckta vetet, täck kastrullen och låt vetet koka på medelhög värme i 30 minuter eller tills vattnet absorberas.
  2. När det är kokt, stäng av värmen, tillsätt smöret och salta efter tycke och smak saltet medan vetet fortfarande är varmt och blanda.
  3. Servera med torkad eller mjuk injera (etiopiskt bröd) och ayb (etiopisk keso) innan köttet hinner kallna.