Ernsts örtiga kryddpasta

Ernsts örtpasta
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts örtiga kryddpasta

5 ingredienser

15 min

Har man det angenäma problemet med att örtträdgården ger "för mycket" så är detta ett ypperligt sätt att ta till vara på skörden. Den går fint att frysa in i iskuber för att när som helst under året förgylla vilken härlig pasta, soppa, örtkräm eller pesto som helst!

Här hittar du receptet på Ernsts örtiga ostspread >

Ingredienser

  • 200 g blandade örter (t ex libbsticka, persilja, rosmarin och salvia)
  • 50 g salladslök, eller annan god lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk grovt salt
  • 2 msk balsamvinäger (gärna rosébalsamvinäger)

Gör så här

  1. Hacka och skär lök och örter i mindre bitar, detta för att bryta de långa fibertrådar vissa örter har.
  2. Skala och skär vitlöken i mindre bitar.
  3. Lägg allt lök- och örthack i en mortel och tillsätt flingsalt.
  4. Stöt till en halvgrov röra. Saltets grova kristallstruktur hjälper till att dra ut de goda smakerna ur örterna.
  5. Smaka upp röran med syran från balsamvinägern.