Ernsts gorån

Ernsts gorån
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts gorån

5 ingredienser

30 min

Gorån är en vacker och spröd kaka som förr i tiden stod högt i kurs. Bjud dem gärna med lättvispad grädde och hjortronsylt.

Ingredienser

  • 180 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • smör, smält (till pensling av järnet)

Gör så här

  1. Smält smöret.
  2. Vispa ihop övriga ingredienser till en klumpfri smet. Blanda i det smälta smöret .
  3. Värm rånjärnet och pensla laggen med smör.
  4. Bred ut ett tunt lager smet, ca 2 msk, och grädda på medelvärme ca 1,5-2 minuter på varje sida. Låt svalna. Om man vill forma rånen ska det göras direkt efter gräddningen. Lägg över ett glas för att forma det till en skål, eller rulla runt en trästav för cigarrform.
  5. Upprepa till smeten är slut. Servera gärna med lättvispad grädde och hjortronsylt.