Ernsts goda glöggessens

Ernsts goda glöggessens
Foto: Mikael Göransson

Koka en egen essens att smaksätta vin eller blåbärsdryck med. Perfekt till julens alla mysiga glöggstunder. Även en riktigt uppskattad gå bort-present. Tips! Här styr din egen smak, välj vilken karaktär du vill ha på glöggen genom att ha i olika mycket av de olika kryddorna.

Glöggessensen förvaras i kylskåp och har en hållbarhet på ca 1 månad. 

6 december 2017

Du behöver

  • 0,5 l vatten
  • 5 kanelstänger
  • 10 hela kardemummakärnor
  • 5 pomeransskal
  • 6 stjärnanis
  • 1 msk kryddnejlika
  • 5 bitar torkad ingefära
  • 1 vaniljstång

Servering

  • vin eller 100 % blåbär
  • råsocker

Gör så här

  1. Värm vattnet och sjud alla kryddor på svag med i ca 1 timme, låt dra i ytterligare en halvtimme och sila ner i en väl rengjord steriliserad flaska.
  2. Blanda essensen med varmt vin eller blåbärsdryck. Söta upp med råsocker till önskad sötma.
Kommentera receptet

Fler goda recept