Ernsts äppelchutney
Ernsts äppelchutney
13 ingredienser
45 min
En knalligt gul och smakrik chutney som får sin gyllene färg av curry. Låt den gärna stå till sig några dagar i kylen innan servering, då hinner smakerna utvecklas.
Ingredienser
- 500 g äpple (helst syrliga sorter som Granny Smith eller Ingrid Marie)
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk olivolja
- 1 msk curry (t ex madras curry eller annan god curry)
- 1 dl russin
- 1 lagerblad
- ca 1 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 0,5 röd chilifrukt (justera mängd efter smak)
- 1 msk vit balsamvinäger
- 1 kvist färsk rosmarin
Gör så här
- Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i små bitar.
- Skala och hacka löken och vitlöken. Skär chilin i tunna skivor. Ta bort kärnorna om du vill ha mindre hetta.
- Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller panna. Fräs lök, vitlök, äpple och curry på medelvärme i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt äpple, russin, lagerblad, vatten, socker och salt. Koka upp och sänk sedan värmen. Smaka av med chilin och vinägern. Justera sötman och saltet efter smak. Lägg i en kvist rosmarin
- Låt chutneyn puttra i cirka 20 minuter tills äpplena är mjuka och lite mosiga och vätskan har reducerats. Rör om då och då och späd med mer vatten om det blir för torrt.
- Häll upp chutneyn i rena burkar och förslut dem. Förvara i kylen i upp till en månad. Servera kall eller ljummen.