• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ernsts alspånsrökta julkorv

Ernsts alspånsrökta julkorv
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts alspånsrökta julkorv

9 steg att laga

13 ingredienser

En hemstoppad korv piggar upp och är inte alls så svår att lyckas med menar Ernst. Här gör Ernst en variant med lamm- och fläskfärs. Korven måste inte rökas utan går också fint att steka eller sjuda.

Ingredienser

  • ca 3 m fjälster
  • 500 g lammfärs
  • 500 g fläskfärs
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 klyfta vitlök, finriven
  • 2 tsk svartpeppar, nymalen
  • ca 2-4 tsk salt
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 dl hjortronglögg, kylskåpskall (det går bra med annan glögg också)
  • 0,5 kruka färsk timjan, hackad

Till rökning

  • flingsalt
  • 2 msk fänkålsfrö
  • alspån

Gör så här

  1. Blötlägg fjälster enligt anvisning på förpackningen och skölj dem väl under rinnande vatten.
  2. Lägg lammfärs och fläskfärs i en köksmaskin/matberedare, använd tillbehöret vingen för att blanda.
  3. Tillsätt potatismjöl, vitlök, svartpeppar, salt (börja med en mindre mängd salt), fänkålsfrö, glögg och hackad timjan. Blanda i maskinen.
  4. Provstek lite av smeten i panna och smaka av och se om du behöver krydda mer.
  5. Stoppa i ett korvhorn i en spritspåse. Trä på fjälster på korvhornet och fyll spritspåsen med färs.
  6. Tryck ut färsen i fjälstret till en lång korv. Bind upp korven i lagom storlek. Picka korvens skinn med en nål.
  7. Strö över rikligt med flingsalt och lite fänkålsfrö.
  8. Rök korven på 230 grader i en rök med alspån till korven har en innertemperatur på 72 grader.
  9. Har man inte tillgång till en rök så går det bra att steka eller sjuda korven.