Ernsts ålmackor med avokadoröra

Ernsts ålmackor med avokadoröra
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts ålmackor med avokadoröra

18 ingredienser

30 min

Gott, speciellt om ålen är nyfångad!

Ingredienser

portioner

Pitabröd

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk flingsalt
  • 0,5 msk strösocker
  • olivolja
  • 13 dl vetemjöl

Avokadoröra

  • 6 avokador
  • olivolja
  • vit balsamvinäger (alt. 1 citron)
  • honung, flytande
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 knippe dill
  • 1 rödlök

omelett

  • 12 ägg
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 1 ål

Gör så här

  1. Pitabröd: Smula ner jästen i en bunke tillsammans med socker och rör om tills det löst sig. Tillsätt salt. Blanda i mjölet och olivoljan. Rör om tills degen känns smidig. Låt jäsa i 15-20 min. Knåda degen på mjölat bord och dela den i 8 delar. Platta tilldelarna till små runda kakor. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 min.
  2. Avokadoröra: Dela avokadofrukterna. Hacka dem i små bitar och lägg i en skål. Finhacka rödlöken och blanda ner i skålen med avokado. Tillsätt olivolja. Häll i den vita balsamicovinägern alt. Pressa i saften av en citron. Vänd och mjuka upp röran med en sked. Tillsätt hackad dill. Smaksätt röran med honung, salt och peppar och rör om ordentligt med en slev eller sked.
  3. Omelett: Knäck äggen i en bunke. Tillsätt grädden. Vispa smeten lätt så att strimmor av äggula fortfarande syns i smeten. Stek omeletten i olivolja på hög värme.
  4. Filéa ålen längs ryggraden med en filékniv. Ta bort skinnet. Skär rejäla bitar på ca 5 cm. Lägg ner bitarna i omeletten och toppa med vårlök.
  5. Servera omeletten med avocadoröra instoppad i ett pitabröd. Passar utmärkt med en öl i eftermiddagssolen. Smaklig måltid!