Pernillas bräck - grundrecept

POPULÄRT
Pernillas bräck - grundrecept
Foto: Pernilla Kamras
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Pernillas bräck - grundrecept

4 ingredienser

Att kunna använda all den underbart goda choklad som finns att köpa utan att behöva temperera den för att sedan kunna doppa sina konfektbitar i är omöjligt. Jag rekommenderar att göra bräck. Super gott och enkelt att göra. Att på detta sätt kunna förädla och göra proffsgodis utan att för den delen tillbringa flera timmar i köket är toppen bra.

Jag brukar göra många olika sorter som jag sedan bryter i bitar och lägger i vackra burkar och skålar. Att rosta nötter mandlar och kokos ger ytterligare en kraftigare smak och det känns även lite extra lyxigt. En personlig favorit just nu är rostade pinjenötter, Chilenska russin och 70 % choklad som har en liten egen syra jag har hittat en underbar ekologisk choklad. Det är bara att prova och njuta sig fram till sin egen favorit. /Pernilla Kamras

Tänk på att ljus och vit choklad är söt då är det viktigt att balansera upp det med ett innehåll som är mindre sött. Gör många olika sorter duka fram på en bricka. Låt gästerna provsmaka och utse sin favorit.

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad 60-70 %, smält (eller mjölkchoklad eller vitchoklad)
  • 25 g blandade nötter, mandel, kalaspuffar, rispuffar, cornflakes, kokos
  • 25 g tranbär, kokostärningar, mango, ananas, Chilenska russin
  • ev julkryddor, lite, en nypa salt

Gör så här

  1. Blanda den smälta chokladen med puffarna eller nötter och frukten.
  2. Lägg i en form med plastfolie i botten.
  3. Låt stelna skär eller bryt i bitar.
  4. Förvara i tättslutande burk.