Äppelstrudel med zabaione och nötter
Äppelstrudel med zabaione och nötter
10 ingredienser
35 min
Ingredienser
Äppelstrudel
- 4 äpple, fasta och syrliga
- 50 g smör
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl hasselnötter, hackade
- 0,5 dl pistagenötter
- 100 g mandelmassa
- 200 g filodeg, på rulle
Zabaione
- 5 ägg
- 3 cl brandy
- 0,5 dl marsalavin
Gör så här
Äppelstrudel
- Skala äpplena och tärna dem.
- Stek frukten i en panna med smör.
- Tillsätt efter hand hälften av sockret, hasselnötter, pistaschnötter (spara lite till servering) och bryt ned bitar av mandelmassa.
- Låt steka och tillsätt brandyn innan du sänker värmen.
- Använda ett uppvispat ägg för att limma ihop filodegsplattor till en större ca 50 cm stor platta.
- Lägg fyllning längst ned på plattan, vik över kanterna och limma ihop med ägget.
- Rulla sedan ihop det hela till en rulle.
- Lägg på en plåt och pensla med det sista av ägget.
- Grädda mitt i ugnen på 200⁰ i 15 min tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Zabaione
- Vispa upp 4 äggulor med socker och marsalavin över ett vattenbad.
- Såsen är färdig när man kan hålla upp en sked och dra ett finger över den utan att såsen rinner tillbaka i spåret.
Vid servering
- Skär upp rullen med äppelstrudel, häll zabaione över och strö till sist över lite hackade pistaschnötter.