Fransk chokladkola med flingsalt
Fransk chokladkola med flingsalt
10 ingredienser
45 min
En syndigt god chokladkola med både sötma, syra, sälta. Receptet räcker till cirka 20 st chokladkolor.
*Kulprovet är ett sätt att testa om knäck och kola är färdig. Kan man klicka en liten bit massa i kallt vatten och sedan rulla den till en kula så är kolan färdig.
Se fler recept från
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 0,5 dl kakao
- 3 msk honung
- 1 dl sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- citron, zest
- flingsalt
- ev florsocker
Gör så här
- Blanda smör, grädde, socker och kakao, honung och sirap i en kastrull.
- Koka försiktigt under omrörning i ca 35 min tills massan klarar kulprovet*.
- Tillsätt vaniljsockret.
- Häll i smeten i en form med bakplåtspapper.
- Riv över citronzest, det yttersta på citronen och till sist flingsalt.
- Låt stelna.
- Skär bitar av kolan ca 3x2 cm stora och pudra lite florsocker på för att minimera risken att de kladdar ihop.
- Du kan också slå in kolorna i fint, glatt papper.