Ernsts saffransbröd
Ernsts saffransbröd
9 ingredienser
60 min
Ernsts goda saffransbullar räcker till 12 personer.
Ingredienser
- 150 g smör
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 5 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- ca 15 dl vetemjöl
- 1 g saffran
- russin (efter smak)
- 1 ägg, till pensling
Gör så här
- Börja med att smälta smöret i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt sedan sockret.
- Rör ut jästen i sockret med en träslev tills det blir till vätska. Häll sedan i saltet och rör runt.
- Häll i mjölken i det smälta smöret. Häll i det rumstempererade smöret/mjölken i jästblandningen och blanda. Tillsätt sedan hälften av mjölet under omrörning tills det blir en jämn smet.
- Tillsätt nu saffran och blanda. (om det är trådig saffran mortla med lite socker) Häll i resten av mjölet lite i taget tills det blivit en jämn och fin det. Låt sedan degen jäsa under en duk tills det jäst till ungefär dubbel storlek.
- Kavla ut degen platt. Skär sedan degen till skivor. Forma skivorna till önskade mönster och lägg ut på bakplåtspapper. Lägg sedan en duk över och låt jäsa i ca 15 minuter.
- Pensla sedan bullarna med ett vispat ägg och peta sedan i russinen. Sätt sedan bullarna mitt i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.