Enkla och spröda schackrutor

Enkla och spröda schackrutor
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Enkla och spröda schackrutor

17 ingredienser

30 m

”En blandning av chokladkakor och en vit spröd kakdeg, underbart god och väldigt enkel att göra! Passa även på att göra kanelkakor på den vita degen och chokladkakor rullade i pärlsocker av den mörka degen. Lycka till!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner sats

Chokladdeg

  • 40 g mörk choklad 70 %, smält
  • 30 g ägg [ca 0,5 stort]
  • 130 g vetemjöl [2,2 dl]
  • 30 g rågsikt, grov stenmalet [0,55 dl]
  • 12 g kakao [2 msk]
  • 100 g smör, normalsaltat
  • 72 g strösocker [0,8 dl]
  • 1,5 g vaniljsocker [0,5 tsk]
  • 2 g salt [1,5 krm]

Vit deg

  • 162 g vetemjöl [2,7 dl]
  • 54 g potatismjöl [0,68 dl]
  • 135 g smör
  • 60 g strösocker [0,67 dl]
  • 4 g vaniljsocker [1,3 tsk]
  • 1,7 g bakpulver [1,5-2 krm]
  • 2,7 g salt [2 krm]

Montering

  • 1 ägg

Gör så här

Chokladdegen

  1. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna tills det är fingervarmt och blanda då med ägget.
  2. Blanda samman alla ingredienser, samt chokladen och ägget, i en skål tills allt är väl blandat.
  3. Täck över och lägg undan tills den vita degen är klar.

Vit deg

  1. Blanda samman alla ingredienser till en deg, se till att den blandas ordentligt för att undvika att degen spricker vid kavling.

Montering

  1. Kavla nu ut dina två degar till lika stora rektanglar, ca 1 cm tjocka.
  2. Pensla ena degen med ett uppvispat ägg för att sedan lägga den andra degen ovanpå den äggpenslade degen.
  3. Skär degen på längden till ca 1 cm breda remsor. Dina degremsor skall alltså vara 1 cm bred och 2 cm tjock.
  4. Ta nu två remsor och limma fast dem mot varandra med ägg så att chokladdegen sitter fast mot den vita degen. Ställ i kylen för att stelna.
  5. När degen stelnat skär du kakor i önskad tjocklek och bakar dem i ca 10 minuter på 200 grader.