Enkla frukostmuffins

NYHET
Enkla muffins till frukost
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Elin Oresten
Elin Oresten

Enkla frukostmuffins

11 ingredienser

40 min

Busenkla muffins som passar perfekt att servera till frukost med färskost och bär. Lika gott till barn som till vuxna.

Ingredienser

portioner
  • 1 äpple (stort)
  • 1 ägg (eller 3 msk kikärtsspad)
  • 2 dl mjölk (eller berikad havredryck)
  • 3 msk rapsolja
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl pumpakärnor, mixade (valfritt, för mer järn)

Valfri smaksättning

  • äpple
  • hallon
  • jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och skär äpplet i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med 0,75 dl vatten. Låt koka upp under omrörning. Koka i ca 10 minuter, tills äpplet blivit mjukt.
  3. Ta bort kastrullen från plattan och mixa äppelbitarna till ett slätt mos med en stavmixer. Låt svalna.
  4. Vispa (under tiden som äppelmoset svalnar) ägget pösigt i en bunke. Blanda i äppelmoset. Använder du kikärtsspad så blandar du det direkt med äppelmoset.
  5. Häll mjölk och rapsolja i äggvispet och blanda.
  6. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
  7. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i
  8. äggblandningen.
  9. Använd en muffinsplåt eller sätt ut 12 muffinsformar på en plåt. Pensla formarna med lite olja. Häll smeten i formarna.
  10. Addera eventuell smaksättning eller låt muffinsen vara naturella.
  11. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills muffinsen stelnat och fått lite färg.

ÅLDERSANPASSNING

Från 6 till 9 månader:
Skär muffinsen i halvor eller servera som den är.

Från 9* till 12 månader:
Skär muffinsen i små bitar.

Från ca 12 månader och uppåt:
Servera muffinsen som den är eller skär den i
halvor för att äta den med något gott pålägg.

  • Från när bebisen utvecklat ett pincettgrepp