Enkelt havrebröd med mungbönor och nötter
Enkelt havrebröd med mungbönor och nötter
14 ingredienser
2 h + blötläggning
Ett riktigt favoritbröd som jag bakat många gånger, men då med helt bovete. Klart jag måste prova om det gick att byta bovetet mot mungbönor. Sånt jag ligger och funderar på om nätterna … Det gick fint! / Lina Wallentinson
Ingredienser
- 1 dl mungbönor (torkade) [90 g]
- 1 dl linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- 2 dl vatten, kokande
- 1 dl mörk sirap
- 3 dl havremjöl (150 g)
- 2 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk salt
- 1,5 dl yoghurt
- 1 dl pumpakärnor, rostade
- 1 dl blandade nötter, rostade (t ex hasselnötter, mandlar, valnötter)
- olja, till formen
- havremjöl, att strö över
Gör så här
- Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk i en stor bunke.
- Häll över det kokande vattnet och vispa slätt. Tillsätt sirapen och fortsätt vispa till en jämn blandning. Låt stå i ca 10 minuter.
- Häll av vattnet från mungbönorna, skölj och låt dem rinna av väl.
- Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt mungbönorna och blanda ihop.
- Häll mjölblandningen och yoghurten i frösmeten. Rör om väl så att allt blandas. Tillsätt pumpafrön och nötter.
- Häll smeten i en oljad brödform, ca 2 liter. Strö lite havremjöl över.
- Ställ in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Täck eventuellt med en plåt mot slutet om brödet börjar få för mycket färg.
- Låt brödet vila i formen i ca 30 minuter innan det stjälps upp.