Enkelt gjutjärnsbröd
Enkelt gjutjärnsbröd
4 ingredienser
1 h + jästid
Det här enkla brödet bakar du i en gjutjärnsgryta i ugnen.
Tips! Här kommer 4 tips att tänka på när du bakar brödet:
Degen ska vara klibbig.
Mjöla underlaget rikligt.
Mjöla dina händer rikligt.
Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar den.
Ingredienser
- 8 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk torrjäst
- 4 dl vatten, kallt
Gör så här
- Blanda de torra ingredienserna i en stor skål med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen ska bli klibbig.
- Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader, vanlig ugnsvärme. Ställ en gjutgryta med locket på i ugnen.
- Ta upp degen på väl mjölat bakbord och vik mot mitten. Lägg brödet i en skål som du har klätt med bakplåtspapper. Lägg brödet med skarven neråt. Låt det jäsa under en kökshandduk i 30 minuter.
- Sikta vetemjöl över toppen på brödet och snitta eventuellt med en vass kniv eller rakblad.
- Ta ut grytan ur ugnen och ta bort locket. Lyft försiktigt degen med bakplåtspapper och lägg den i grytan. Sätt på locket och grädda i nedersta delen av ugnen 30–35 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).
- Ta bort locket och grädda ytterligare 10–15 minuter om du vill ha brödet välgräddat.
- Ta ut grytan ur ugnen, lyft brödet med bakplåtspapper och lägg på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt brödet kallna innan du skär det i skivor.