Ratatouille är en riktigt fräsch rätt med grönsaker och tomatsås. En enkel, sanbb och härlig middag fylld av smak och textur!
Ingredienser
4 - 6
350 g smördeg, i ark med smör
1 zucchini
1 purjolök (liten)
1 paprika
175 g grön sparris
0,25 blomkål
0,25 pumpa
8 g färsk basilika
havssalt
peppar
ca 60 g riven ost
Tomatsås
6 klyftor vitlök
olivolja
8 g färsk basilika
800 g krossade tomater (eller plommontomater)
1 msk rödvinsvinäger (eller citron)
olivolja (extra virgin)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla ut smördegen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Skär ca 2 cm in runt kanten. Grädda sedan i ca 20 minuter, eller tills den är gyllene och uppblåst.
Tomatsås
Skala och hacka vitlök.
Hetta upp en kastrull till medelhög värme och tillsätt ca 1 msk olivolja och vitlöken.
Riv i basilikablad, stek och rör i ett par minuter tills vitlöken är lätt gyllene.
Häll i de krossade tomaterna och rör om.
Ratatouille
Hätta upp en stor torr non-stick stekpanna på hög värme. Dela zucchini på längden i fyra delar och placera sedan i den heta pannan (eller så kan du grilla den på en grill).
Dela purjolök i fyra delar på längden. Tvätta den och halvera så att de passar i pannan. Stek tillsammans med zucchinin. Stek till det får en gyllenbrun yta.
Kärna under tiden ur paprikan och skär den i bitar. Bryt eller skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisarna.
Rensa och skär blomkålen i buketter. Skiva pumpan på längden.
Ta bort zucchini och lök ur pannan och fortsätt steka resterande grönsaker i pannan tills det får en fin yta.
Hacka det stekta grönsakerna i ca 1 cm stora bitar och lägg sedan ner i tomatsåsen. Låt såsen puttra i 30 minuter tills grönsakerna är mjuka och såsen är mustig.
Tillsätt rödvinsvinäger och 2 matskedar extra virgin olivolja i såsen. Riv i nästan alla basilikablad, rör om väl och krydda sedan till perfektion med havssalt och svartpeppar.
Nu kan du antingen lämna såsen chunky eller mixa den om du har småbarn.
Krossa smördegen innan för ramen. Toppa med ratatouille i mitten av smördegen, toppa med valfritt ost och avsluta med basilikablad.
Grädda i 10-15 minuter så att osten smälter.
Skiva upp och servera med en fin grönsallad vid sidan om.