Enkel pajdeg till både sött och salt

Alexander Pelli
Alexander Pelli

Enkel pajdeg till både sött och salt

2

7 ingredienser

20 m

”En enkel pajdeg som passar både till det söta och salta. Prova att göra en jättegod galette med bärfyllning, en potatisgalette eller en matig västerbottenpaj. Degen kan enkelt göras i förväg och förvaras i kylen i tre dagar om du lägger den i en försluten burk eller omsluter den med plast. Det går även att frysa degen i ca en månad om den är i en försluten förpackning.” /Alexander Pelli

Tips! Prova gärna att byta ut en fjärdedel av mjölet till ett fullkornsmjöl! Det blir mycket mer smak och lite mer mättande, ett enkelt och underbart gott sätt att testa nya mjöler. Har du pajdeg över efter att du gjort din paj eller galette? Stansa eller skär ut småkakor av degen, pensla med vatten och toppa med kardemumma- eller kanelsocker, baka kakorna i 7-10 minuter i 200 grader, enkla och jättegoda kakor!

Ingredienser

portioner1 paj
 • 110 g smör, normalsaltat
 • 200 g vetemjöl [3,3 dl]
 • 10 g strösocker [0,75 msk]
 • salt
 • 10 g äppelcidervinäger [eller 2 tsk citronsaft]
 • 16 g grädde, 40% [1 msk]
 • 20 g vatten, iskallt [4 tsk]

Gör så här

 1. Skär upp smöret i kuber och blanda ihop med mjöl, socker och salt i en matberedare, eller i en skål med hjälp av en slev/sked genom att pressa samman allt mot skålens sida. Blanda tills du endast ser små smörklumpar, det ska inte bli en deg än.
 2. Häll över vinägern, grädden och vattnet och blanda en kort stund. Gör du det för hand gör du som tidigare och pressar alltsammans mot kanten och vrider skålen samtidigt som du blandar cirka 1 till 2 varv räcker, det skall vara ojämnt blandat. Med matberedaren blandar du ihop allt på högsta hastighet i ca 5 sekunder.
 3. Pressa samman allt utan att knåda. Lägg degen i en burk med lock och låt stå i kylen i minst 2 timmar, men det går utmärkt att låta den stå i kylen 1-3 dagar, som vanligt med bakning blir det bara bättre om degen får vila längre.
 4. Kavla ut degen när den är kyld, ca 3 mm tjock, och använd till din paj.