Enkel kycklingfond

Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Enkel kycklingfond

10 ingredienser

1 h

Att koka sin egen kycklingfond är enklare än du tror och den kommer verkligen förgylla din matlagning.

Ingredienser

portioner sats
  • 1 kg kycklingskrov
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 morot, delad
  • 1 palsternacka, delad
  • 0,25 rotselleri, delad
  • 1 gul lök, klyftad
  • 2 klyftor vitlök
  • vatten, kallt (så det täcker)
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2-3 kvistar persilja

Gör så här

  1. Spola av kycklingskrovet i kallt vatten för att få bort smuts, fonden kan annars bli grumlig.
  2. Lägg kycklingskrov, pepparkorn och rotfrukter i en kastrull. Fyll på med kallt vatten tills kycklingen är täckt.
  3. Koka upp och låt koka i cirka 45 minuter.
  4. Tillsätt timjan och persilja och koka ytterligare 15 minuter. Skumma av lite då och då.
  5. Sila av buljongen.
  6. Reducera buljongen till hälften i 30–45 minuter.
  7. Vill du få en mörkare karaktär på din fond så rosta först skrov och grönsaker.