Enkel jordgubbsdessert med vispad vaniljganache

Enkel jordgubbsdessert med vispad vaniljganache
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Enkel jordgubbsdessert med vispad vaniljganache

18 ingredienser

1 h + tid i kyl

”En väldigt enkel dessert där jordgubbarna får ta för sig och vara i fokus. De olika delarna går jättebra att förbereda upp till 7 dagar i förväg. Du kan även vispa upp och fylla glasen dagen innan servering och förvara i kylen över natten, toppa med strösslet och de tärnade jordgubbarna precis innan servering. Lycka till!" /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner

Jordgubbsfyllning

  • 80 g jordgubbar, mixade till puré
  • 32 g strösocker [2,5 msk]
  • 0,25 citron, rivet skal
  • 0,5 vaniljstång
  • 5-10 g citronsaft, färskpressad [1-2 tsk]
  • 240 g jordgubbar, tärnade

Vispad vaniljganache

  • 160 g vispgrädde [1,6 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 120 vit bakchoklad
  • 0,8 g gelatinblad [ca 0,5-0,75 hushållsblad]
  • 0,5 g salt [0,5 krm]
  • 24 g glykos [1,2 msk]
  • 240 g vispgrädde, kall [2,4 dl]

Strössel

  • 20 g strösocker (ekologiskt) [0,25 dl]
  • 45 g vetemjöl (ekologiskt) [0,75 dl]
  • 2 g salt [1,5 krm]
  • 25 g normalsaltat smör (ekologiskt)

Montering

  • 100 g jordgubbar, tärnade

Gör så här

Jordgubbsfyllning

  1. Koka upp den mindre mängden jordgubbar tillsammans med sockret, det rivna citronskalet och vaniljen. Låt det koka i ca 5 minuter på medelhög värme.
  2. Mixa sylten slät och tillsätt citronsaft efter smak.
  3. Vänd ner de tärnade jordgubbarna. Ställ fyllningen i kylen i en lufttät behållare.

Vispad vaniljganache

  1. Sjud upp den mindre mängden grädde med vaniljens urskrapade märg och stång. Låt stå i 10 minuter.
  2. Smält den vita chokladen och blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  3. Ta upp vaniljstången ur grädden och tillsätt salt och glukos, koka upp. Blanda sedan ner det urkramade gelatinet.
  4. Häll den varma grädden över chokladen i 3 omgångar, rör med en slickepott hela tiden. Chokladen skall bli glansig och elastisk. Har du en stavmixer kan du mixa smeten slät efter att du har tillsatt den sista mängden av den varma grädden. Det är dock viktigt att du inte mixar in någon luft.
  5. När emulsionen är bra tillsätter du den kalla grädden långsamt i en stråle medan du rör eller mixar.
  6. Plasta direkt mot ytan och ställ i kylen i minst 6 timmar, helst 12 timmar.

Strössel

  1. Blanda samman alla ingredienser.
  2. Baka i ugnen på 160 grader i 5 minuter.
  3. Rör i strösslet med en visp och baka i ytterligare 5 minuter. Rör igen och baka tills strösslet är gyllene, ta ut och låt svalna.

Montering

  1. Vispa upp ganachen med elvisp på medelhastighet tills du får mjuka och följsamma toppar liknande lättvispad grädde. Ganachen blir fastare efter att du slutat vispat, så vispa den inte för fast.
  2. Fyll glas med ganachen (eller bred ut den på tallrikar).
  3. Toppa ganachen med jordgubbsfyllningen och tärnade jordgubbar. Fördela strösslet över.