Enkel galette med hallon

Enkel galette med hallon
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Enkel galette med hallon

12 ingredienser

2 h

”Smidigt, enkelt, gott och perfekt att göra i förväg! Den här pajen behöver inte bakas i form så den passar utmärkt att göra i förväg om man vill och frysa in tillsammans med fyllningen obokad. Då är det bara att ta ut pajen och tina upp den långsamt innan du bakar den. Det går även att bara frysa in degen utkavlad till plattor för att ta ut och göra en paj när du känner för det tillsammans med det du har hemma!” /Alexander Pelli

Tips! Prova gärna att byta ut en fjärdedel av mjölet till ett fullkornsmjöl av dinkel, hallon passar perfekt till dinkelmjölets nötigare smak, ett enkelt och underbart gott sätt att testa nytt mjöl på. Till utflykten passar även mindre portionspajer perfekt, eller om man är sugen på olika smaker och inte kan bestämma sig. Har du pajdeg över efter att du gjort din paj eller galette? Stansa eller skär ut småkakor av degen, pensla med vatten och toppa med kardemumma- eller kanelsocker. Baka kakorna i 7-10 minuter i 200 grader, enkla och jättegoda kakor!

Ingredienser

portioner

Deg

 • 110 g smör, normalsaltat
 • 200 g vetemjöl [3,3 dl]
 • 10 g strösocker [0,75 msk]
 • salt
 • 10 g äppelcidervinäger [eller 2 tsk citronsaft]
 • 16 g grädde, 40% [1 msk]
 • 20 g vatten, iskallt [4 tsk]

Fyllning

 • 320 g hallon [4,6 dl]
 • 32 g rörsocker [2,5 msk]

Topping och pensling

 • grädde
 • rörsocker (eller råsocker)
 • glass (eller vaniljgrädde)

Gör så här

 1. Fyllning
  Blanda ihop bären med sockret tills sockret lösts upp och bären blivit lite mjukare. Lägg i en burk med lock och låt stå i kylen tills du ska fylla din paj.
 2. Deg
  Skär upp smöret i kuber och blanda ihop med mjöl, socker och salt i en matberedare, eller i en skål med hjälp av en slev/sked genom att pressa samman allt mot skålens sida. Blanda tills du endast ser små smörklumpar, det ska inte bli en deg än.
 3. Häll över vinägern, grädden och vattnet och blanda en kort stund. Gör du det för hand gör du som tidigare och pressar alltsammans mot kanten och vrider skålen samtidigt som du blandar cirka 1 till 2 varv räcker, det skall vara ojämnt blandat. Med matberedaren blandar du ihop allt på högsta hastighet i ca 5 sekunder.
 4. Pressa samman allt utan att knåda. Lägg degen i en burk med lock och låt stå i kylen i minst 2 timmar, men det går utmärkt att låta den stå i kylen 1-3 dagar, som vanligt med bakning blir det bara bättre om degen får vila längre.
 5. Montering och bakning
  Sätt på ugnen på 200 grader, över och under värme, har du en äldre ugn kan du behöva höja värmen till 225 grader.
 6. När degen vilat klart kan du dela den i fyra bitar för lite mindre portionspajar eller använda hela till en enda stor paj.
 7. När du delat upp dina bitar kavlar du ut dem runda på varsitt lätt mjölat bakpapper, ungefär 3 mm tjocka.
 8. Dela upp dina bär i pajerna och jämna till, men inte hela vägen ut, vik nu upp pajkanten över bären så att degen viks över sig själv runt hela kanten av pajen.
 9. Topping och pensling
  Pensla pajkanten med grädde och strö över råsocker.
 10. Baka pajen i ca 20-30 minuter beroende på storlek.
 11. Servera med en kula glass eller en kall god vaniljgrädde.