Enkel focaccia med örter

koket.se
Enkel focaccia med örter

Enkel focaccia med örter

Av: Lena Ryhnell

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 m + jäsning

Focaccia är ett riktigt gott bröd att baka och servera till exempelvis soppa.

Se Lena Ryhnell laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bröd
  • 25 g jäst (färsk)
  • 3 dl vatten, ljummet ca 30 grader
  • 1 msk honung
  • 160 g durumvetemjöl
  • 220 g vetemjöl special
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk flingsalt (till toppingen)

Dekoration

  • tomat (små och färska)
  • paprika
  • färsk rosmarin
  • salladslök
  • rödlök

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt honung, durumvetemjöl och hälften av vetemjölet.
  3. Arbeta degen några minuter och tillsätt resten av vetemjölet.
  4. Arbeta degen i 10 minuter på medelhastighet i maskin.
  5. Tillsätt olivoljan lite i taget medan blandaren arbetar. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen i 5 minuter till.
  6. Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt och pensla pappret med olivolja.
  8. Skrapa ner degen på ugnsplåten.
  9. Doppa fingertopparna i vatten och tryck ut degen med fingrarna så den nästan når ut mot kanterna.
  10. Täck plåten med plastfilm, se till att strama plasten runt kanterna på plåten så inte plasten fastnar i degen.
  11. Låt jäsa i 40–60 minuter.
  12. Värm upp ugnen till 220 grader varmluft medan degen jäser.
  13. Doppa fingertopparna i vatten och tryck försiktigt ner små gropar över hela focaccian.
  14. Dekorera med grönsaker och örter.
  15. Ringla generöst med olivolja över brödet och strö över flingsalt.
  16. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader varmluft.
  17. Grädda tills brödet har fått lite färg och ser klart ut, det tar ca 15 minuter.
  18. Låt brödet svalna på galler.
  19. Ät brödet nygräddat och njut.