Enkel focaccia med örter


Enkel focaccia med örter
13 ingredienser
30 m + jäsning
Focaccia är ett riktigt gott bröd att baka och servera till exempelvis soppa.
Se Lena Ryhnell laga receptet

Ingredienser
- 25 g jäst (färsk)
- 3 dl vatten, ljummet ca 30 grader
- 1 msk honung
- 160 g durumvetemjöl
- 220 g vetemjöl special
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk havssalt
- 1 tsk flingsalt (till toppingen)
Dekoration
- tomat (små och färska)
- paprika
- färsk rosmarin
- salladslök
- rödlök
Gör så här
- Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt honung, durumvetemjöl och hälften av vetemjölet.
- Arbeta degen några minuter och tillsätt resten av vetemjölet.
- Arbeta degen i 10 minuter på medelhastighet i maskin.
- Tillsätt olivoljan lite i taget medan blandaren arbetar. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen i 5 minuter till.
- Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt och pensla pappret med olivolja.
- Skrapa ner degen på ugnsplåten.
- Doppa fingertopparna i vatten och tryck ut degen med fingrarna så den nästan når ut mot kanterna.
- Täck plåten med plastfilm, se till att strama plasten runt kanterna på plåten så inte plasten fastnar i degen.
- Låt jäsa i 40–60 minuter.
- Värm upp ugnen till 220 grader varmluft medan degen jäser.
- Doppa fingertopparna i vatten och tryck försiktigt ner små gropar över hela focaccian.
- Dekorera med grönsaker och örter.
- Ringla generöst med olivolja över brödet och strö över flingsalt.
- Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader varmluft.
- Grädda tills brödet har fått lite färg och ser klart ut, det tar ca 15 minuter.
- Låt brödet svalna på galler.
- Ät brödet nygräddat och njut.