Enkel focaccia
Enkel focaccia
9 ingredienser
30 m + jästid
Du bakar enkelt din egen focaccia med hjälp av det här receptet. Vad är väl bättre än hembakat bröd!
Tips! Här kommer 4 tips att tänka på när du bakar brödet:
Degen ska vara klibbig.
Mjöla underlaget rikligt.
Mjöla dina händer rikligt.
Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar den.
Ingredienser
Deg
- 8 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk torrjäst
- 4 dl vatten, kallt
Topping
- 8 svarta oliver, urkärnade
- 6-8 körsbärstomater
- färsk rosmarin
- flingsalt
- 3-4 msk olivolja
Gör så här
- Blanda de torra ingredienserna i en stor skål med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen ska bli klibbig.
- Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader, vanlig ugnsvärme.
- Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ på bakbordet, mjöla pappret lätt.
- Ta upp degen på bakplåtspappret och dra i ändarna så du får en rektangulär på ca 25 X 30 cm. Låt degen jäsa under en kökshandduk i 15 minuter.
- Tryck ner oliver och körsbärstomater i degen, strö över flingsalt, toppa med rosmarin och ringla över olivolja.
- Grädda focaccian i mitten av ugnen ca 20–25 minuter.
- Ta ut plåten ur ugnen, lyft upp brödet med bakplåtspapper och lägg på galler. Låt brödet svalna innan du skär i bitar.