Enkel focaccia

Enkel focaccia
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Enkel focaccia

9 ingredienser

30 m + jästid

Du bakar enkelt din egen focaccia med hjälp av det här receptet. Vad är väl bättre än hembakat bröd!

Tips! Här kommer 4 tips att tänka på när du bakar brödet:
Degen ska vara klibbig.
Mjöla underlaget rikligt.
Mjöla dina händer rikligt.
Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar den.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Deg

  • 8 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk torrjäst
  • 4 dl vatten, kallt

Topping

  • 8 svarta oliver, urkärnade
  • 6-8 körsbärstomater
  • färsk rosmarin
  • flingsalt
  • 3-4 msk olivolja

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen ska bli klibbig.
  2. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, vanlig ugnsvärme.
  4. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ på bakbordet, mjöla pappret lätt.
  5. Ta upp degen på bakplåtspappret och dra i ändarna så du får en rektangulär på ca 25 X 30 cm. Låt degen jäsa under en kökshandduk i 15 minuter.
  6. Tryck ner oliver och körsbärstomater i degen, strö över flingsalt, toppa med rosmarin och ringla över olivolja.
  7. Grädda focaccian i mitten av ugnen ca 20–25 minuter.
  8. Ta ut plåten ur ugnen, lyft upp brödet med bakplåtspapper och lägg på galler. Låt brödet svalna innan du skär i bitar.