Enkel äppelkaka med kardemumma

1 h
10 - 12 bitar
Enkel äppelkaka med kardemumma
Foto: Tove Nilsson

Har man inte tid att göra en sockerkakssmet med vispning av ägg och smör som ska smältas kan man röra ihop den här hemskt enkla och riktigt goda kakan. Den håller sig mirakulöst saftig i flera dagar och vill man kan man stoppa ned små bitar av mandelmassa eller blanda äpplena med socker och smör i en stekpanna till en kolakaramell och blanda i kakan. Låt äpplena svalna i så fall innan de åker ned i smeten.

3 september 2015
1 h
10 - 12 bitar

Du behöver

  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 4 tsk stött kardemumma
  • 3 dl strösocker
  • 150 g kallt smör
  • 4,5 dl naturell yoghurt
  • 5 äpplen, tunt klyftade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Spara hälften av kardemumman till topping.
  3. Nyp ihop den torra blandningen med små bitar av smör till en smulig deg. Vänd ihop med yoghurt med hjälp av en slickepott.
  4. Smörj en springform med smör och lägg en rund bit bakplåtspapper i botten.
  5. Häll i hälften av smeten i formen. Tryck ned hälften av äppelklyftorna. Toppa med resten av smeten och äpplen. Strö över kardemumma.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter.
Kommentera receptet

Fler goda recept