Engelska scones med fikon och valnötter

Engelska scones med fikon och valnötter
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Engelska scones med fikon och valnötter

8 ingredienser

15 m

Engelska miniscones med torkade fikon och nötter. Perfekt till Afternoon tea!

Ingredienser

portioner stycken
  • 50 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl special
  • 0,75 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl grädde (drygt)
  • 1 dl mjölk (fetthalt 1,5 % eller 3 %)
  • 5 torkade fikon (helst soft figs)
  • 0,5 dl valnötter, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna det kalla smöret och lägg i en bunke.
  3. Blanda samman vetemjöl, salt och bakpulver i en separat skål, blanda väl.
  4. Vänd ner blandningen i det kalla smöret och nyp ihop med fingrarna till en smuldeg.
  5. Tillsätt hackade fikon och valnötter, rör om och tillsätt sedan mjölk och grädde. Rör samman med en gaffel.
  6. När degen gått ihop, ta upp och forma till en stor boll. Dela degen i 15 mindre delar, rulla till bollar och lägg ner i en silikonform för muffins.
  7. Man kan om man inte har en silikonform kavla ut degen ca 2-3 cm hög och stansa ut rundlar av degen. Lägg rundlarna sedan på ett smörpapper på en plåt.
  8. Sätt in i ugnen i 9-10 minuter, tills de blir lite smått gyllene.
  9. Ta ut, låt svalna.
  10. Det går utmärkt att lägga bröden i plastpåsar och förvara i frys.