Engelska citronscones

koket.se
Engelska citronscones
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Engelska citronscones

8 ingredienser

30 m

Förgyll dagen med engelska citronscones. Både enkelt att baka och riktigt gott både till frukost och fika. En god marmelad och färskost blir pricken över i till.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 scones

Sconesdeg

  • 7,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 125 g smör, kallt
  • 2,5-3 dl mjölk (grädde eller filmjölk)
  • grädde (till pensling)

Smaksättning

  • 1 citron, skal
  • vallmofrö (eller färska örter så som salvia, persilja, oregano och/eller timjan)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  3. Skär det kalla smöret i små kuber och lägg i mjölblandningen. Nyp ihop tills mjölet fördelats, det ska fortfarande vara lite bitar kvar.
  4. Tillsätt skal från en citron och mjölk, grädde eller filmjölk.
  5. Rör runt och arbeta snabbt ihop till en jämn deg för hand.
  6. Kavla ut degen till en platta som är cirka 2–3 cm tjock och stansa ut till önskad form. Upprepa till dagen tar slut.
  7. Lägg sconesen på en plåt och pensla med grädde. Dekorera med vallmofrön eller färska örter.
  8. Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 12 minuter.