En riktig texmex-favorit där kyckling blandas med mjukstekt lök, fylls i tortillabröd och sen toppas med en god sås och ost innan allt gratineras i ugnen. Bjud med rostad majs och limeklyftor.
5 dl kycklingbuljong (från tärning eller konc på flaska)
2 dl passerade tomater
2 msk brunt farinsocker (eller socker)
2 msk vitvinsvinäger
Kyckling
4 kycklingbröst
2 gula lökar
5 klyftor vitlök
1 dl av enchiladassåsen
olja, till stekning
salt
peppar
Rostad majs med lime och korinader
500 g fryst majs, tinad
1 limefrukt, juice och zest
1 kruka färsk koriander, hackad
Tillbehör
1 kruka färsk koriander
1 limefrukt
300 g riven ost (gärna cheddar och mozzarella)
10-15 små tortillabröd
Gör så här
Enchiladassås
Häll olivolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vetemjöl och vispa konstant tills det tjocknat något. Tillsätt kryddorna och fortsätt vispa någon minut. Tillsätt därefter passerade tomater, farinsocker och kycklingbuljong. Vispa konstant. Låt koka upp och sänk värmen till medelvärme. Låt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med vinäger och salt.
Kyckling
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg kycklingen i en ugnsform. Ringla över olja, salta och peppra. Vänd runt.
Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Riv sönder dem med hjälp av två gafflar.
Höj ugnsvärmen till 200 grader.
Skala, halvera och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en stekpanna. När löken är mjuk och glansig, lägg över den i formen med kycklingen. Häll på 1-2 dl av enchiladasåsen och blanda runt.
Ta fram en gratängform. Fyll tortillabröden med kyckling- och lökblandningen, toppa med lite ost. Kläm ihop och lägg dem tätt i gratängformen. Har du mer kycklingfyllning så lägg den över de fyllda tortillabröden. Häll över resterande enchiladasås. Toppa med riven ost.
Gratinera i ugn 15-20 minuter.
Rostad majs
Stek majsen i olja i en stekpanna på hög värme tills den har fått lite färg, ca 4 minuter. Tillsätt finrivet limeskal, pressad limesaft och hackad koriander. Smaka av med salt.
Servering
Bjud enchiladas med den rostade majsen och limeklyftor. Toppa med färsk koriander.