Enchiladas med kyckling och rostad majs

koket.se
Enchiladas med kyckling och rostad majs
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Enchiladas med kyckling och rostad majs

25 ingredienser

45 min

En riktig texmex-favorit där kyckling blandas med mjukstekt lök, fylls i tortillabröd och sen toppas med en god sås och ost innan allt gratineras i ugnen. Bjud med rostad majs och limeklyftor.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

portioner

Enchiladasås

  • 4 msk olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk chilipulver
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk oregano
  • 5 dl kycklingbuljong (från tärning eller konc på flaska)
  • 2 dl passerade tomater
  • 2 msk brunt farinsocker (eller socker)
  • 2 msk vitvinsvinäger

Kyckling

  • 4 kycklingbröst
  • 2 gula lökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 dl av enchiladassåsen
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Rostad majs med lime och korinader

  • 500 g fryst majs, tinad
  • 1 limefrukt, juice och zest
  • 1 kruka färsk koriander, hackad

Tillbehör

  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 limefrukt
  • 300 g riven ost (gärna cheddar och mozzarella)
  • 10-15 små tortillabröd

Gör så här

Enchiladassås

  1. Häll olivolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vetemjöl och vispa konstant tills det tjocknat något. Tillsätt kryddorna och fortsätt vispa någon minut. Tillsätt därefter passerade tomater, farinsocker och kycklingbuljong. Vispa konstant. Låt koka upp och sänk värmen till medelvärme. Låt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med vinäger och salt.

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg kycklingen i en ugnsform. Ringla över olja, salta och peppra. Vänd runt.
  3. Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Riv sönder dem med hjälp av två gafflar.
  4. Höj ugnsvärmen till 200 grader.
  5. Skala, halvera och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en stekpanna. När löken är mjuk och glansig, lägg över den i formen med kycklingen. Häll på 1-2 dl av enchiladasåsen och blanda runt.
  7. Ta fram en gratängform. Fyll tortillabröden med kyckling- och lökblandningen, toppa med lite ost. Kläm ihop och lägg dem tätt i gratängformen. Har du mer kycklingfyllning så lägg den över de fyllda tortillabröden. Häll över resterande enchiladasås. Toppa med riven ost.
  8. Gratinera i ugn 15-20 minuter.

Rostad majs

  1. Stek majsen i olja i en stekpanna på hög värme tills den har fått lite färg, ca 4 minuter. Tillsätt finrivet limeskal, pressad limesaft och hackad koriander. Smaka av med salt.

Servering

  1. Bjud enchiladas med den rostade majsen och limeklyftor. Toppa med färsk koriander.