Nektariner på smördeg med hasselnötssmulor

Nektariner på smördeg med hasselnötssmulor
Foto: Nisse Peterson
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Nektariner på smördeg med hasselnötssmulor

Av: Elisabeth Johansson

Från: Smulpajer

9 ingredienser

En stilig och knaprig smulpaj med hasselnötter och nektariner. Receptet ger 8 bitar.

Ingredienser

  • 1 färdig platta smördeg

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 4 nektariner
  • 2 msk aprikosmarmelad

Smulor

  • 0,5 dl hasselnötter
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,67 dl vetemjöl
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Smördeg: Värm ugnen till 225 grader.
  2. Kavla ut smördegen och fodra en rektangulär pajform som mäter cirka 10 x 34 cm.
  3. Grädda i cirka 5-8 minuter och ta ut formen. Sänk temperaturen till 200 grader.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan fint och strö över smördegen.
  5. Dela och kärna ur nektarinerna, skär dem i tunna skivor och lägg skivorna omlott på mandelmassan.
  6. Rör ut marmeladen i lite vatten och pensla på nektarinskivorna.
  7. Smulor: Rosta hasselnötterna lätt i en stekpanna och gnugga av skalet med en ren handduk. Hacka nötterna och lägg dem i en bunke.
  8. Tillsätt socker och vetemjöl. Skär smöret i kuber och finfördela allt i bunken till en grynig massa.
  9. Strö smulorna över pajen, låt gärna nektarinerna synas lite i mitten, och grädda i 15-20 minuter.
  10. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.