Inlagd sill - grundrecept med varianter
Inlagd sill - grundrecept med varianter
Ingredienser
1-2-3 grundlag:
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 500 g inläggningssill
Vanliga sillkryddor:
- lagerblad, kryddpeppar, senapsfrön
Ovanliga sillkryddor med karraktär:
- rosépeppar, stjärnanis, fänkålsfrö, citrongräs, citronskal, apelsinskal
Lök:
- Gul lök, silverlök, rödlök, purjolök, vitlök
- morot, skivade
Sill till inlagd sill:
- Använd urvattnade salta sillfiléer och skär i bitar
Sill till snabbinlagd sill:
- Använd hela inlagda sillfileér (islands sill) och skär i bitar
Gör så här
- Kallrörd lag:
- Rör ihop ättika och socker tills sockret smält. Häll på vattnet, lägg i sillkryddor, lök och urvattnad salt sill.
- Kokt lag:
- Lägg alla ingredienser i en kastrull med sillkryddor rör om och koka upp. Kyl ner lagen och lägg i lök och urvattnad salt sill.